Mindenmás

Napi pakk: záporos idő, 18 fok, Czutor Zoli és sportnap is vár ma ránk Szegeden

Esősen és záporosan telhet a hétvége városunkban, viszont hideg még így sem lesz: 16-18 fokot mérhetünk majd délután Szegeden. A kissé csapadékos időjárás mellett azért programok is akadnak bőven! Nyitva van a Szent István téri víztorony, születésnapos koncertet ad Czutor Zoli és még sportnapra is mehetünk, ha úgy tartja kedvünk. Mutatjuk, mi vár ránk a hétvége első napján, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS BARTÓK BÉLA

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden: Irén, Írisz, Cézár, Humbert, Iréne, Kristóf, Lúcia, Málna, Mandula és Mária nevű Szeged365 olvasónak!

142 éve ezen a napon született Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő. Bartók egyszerre volt népzenekutató, zenetanár, zongorista és zeneszerző, aki nemcsak koncertezni járt Szegedre, hanem zeneakadémiai tanártársának, Bloch Józsefnek kíséretében 1908-ban hivatalos látogatást is tett, mint miniszteri kiküldött. Többször is fellépett városunkban, hangversenyeket adott. 1939-ben, a II. világháború kirobbanása előtt látogatott Bartók utoljára Szegedre, mint zongoraművész. A Tisza-szállóban Zathureczky Ede hegedűművésszel egy egész estét betöltő Beethoven szonátát adtak elő. Érdekesség, hogy ugyancsak ezen a napon született még:

  • 97 éve Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok,
  • 228 éve Vásárhelyi Pál mérnök, a magyar térképészet és a folyam­sza­bá­­lyo­zás kiemelkedő alakja,
  • 81 éve pedig Aretha Franklin, tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő-dalszerző.

ESŐ ÉS ZÁPOROK TARKÍTHATJÁK A NAPOT

Egy hidegfrontnak köszönhetően szombatra virradóan eső és zápor jöhet Szegedre, de napközben is többször eleredhet. A nyugati, északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Enyhe lesz a reggel, a maximumok viszont visszaesnek, napközben már csak 13-18 fokot mérhetünk majd Szegeden.

PROGRAMOK MINDEN MENNYISÉGBEN

Telis-tele vagyunk programokkal Szegeden. Kinyitott a Szent István téri víztorony, születésnapot ünnepel Czutor Zoli, de lesz sportnap, egy csomó előadás és az éjszakai élet is felpörög Szegeden. Mutatjuk a hétvégi repertoárt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb