Közélet

Kész a módosító javaslat: a kerékpárokhoz sorolnák a KRESZ-ben az elektromos rollereket, ha maximum 25 km/h-s sebességre képesek

„Készen vagyunk” – mondta a Magyar Nemzetnek Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár azzal kapcsolatban, hogy több Kresz-módosítás is hatályba léphet hamarosan. A lap megjegyzi, hogy a Kresz-módosítás elfogadását ez év első felére tervezték, ám a kormányzati átalakítások okán az ügy átkerült az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz, így végleges döntés Lázár János miniszter kezében van.

A tervezet szerint azokra az elektromos rollerekre – és elektromos kerékpárokra is -, amelyek maximum 25 kilométer/órás sebességre képesek, ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra. Ám ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd.

HAZÁNK AZ UNIÓS ORSZÁGOKAT KÖVETI

„Ha az összes elektromos rollert segédmotoros kerékpárnak minősítenénk át, akkor a rollermegosztó cégek lehúzhatnák a rolót” – jegyezte meg az államtitkár, mivel a használóknak sisakot kellene viselniük. Azoknál a rollereknél, ahol 25 kilométer/óra sebességnél gyárilag lekapcsol a motor, egységesen az unióban kerékpárokra vonatkozó szabályozás van érvényben – magyarázta Révész Máriusz, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország a többi uniós tagállam példáját követi.

AZ EU TOVÁBB SZIGORÍTANA

Mint megírtuk, az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács ugyanakkor egységes, szigorúbb feltételeket javasol az elektromos rollerekre, amely felülírná az összes tagország érvényben lévő szabályait. Mindössze a gyárilag beépített 20 kilométer/órás sebességkorlátozást és legalább 30,5 centiméter átmerőjű kerekeket, a rollerek használóinak pedig kötelező bukósisak-viselést szabnák meg. Szigorításképp pedig kikötnék, hogy az elektromos rollereket csak 16 évesnél idősebbek használhassák, valamint megtiltanák, hogy a járművet gyalogúton, illetve ittasan vezessék.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb