Szegedi Arcok

Elnyerte a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díját Manczinger Máté, az SZBK kutatója

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Talentum-díjait – tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány kedden az MTI-t. A Talentum-díjat 2013-ban hozta létre az alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót az NTA szakmai vezetése és az alapítvány kuratóriuma választja ki minden évben. Az elismerést idén négy kutató érdemelte ki, köztük egy szegedi.

A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezésükhöz kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték.

AZ SZBK KUTATÓJA IS MEGKAPTA A DÍJAT

A közleményből kiderült, hogy Csanády Lászlónak, a Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézete igazgatójának a testhőszabályozás agyi központjában hőmérőként működő ioncsatorna molekuláris mechanizmusainak vizsgálatáért, a hőmérsékletfüggő aktivitás biofizikai alapjainak tisztázásáért ítélték oda az elismerést. Mindezek mellett megkapta az elismerést:

  • Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetemen Lendület Genomszerkezet és Rekombináció kutatócsoport vezetője, akinek fő kutatási területe az epigenetika, a genom stabilitása és a kromoszómák térszerkezete, a kromatin szerkezetével kapcsolatos kutatásai során bizonyította a Nodulin homeobox fehérje szerepét a transzpozonok csendesítésében és a DNS-metilációs rendszer működésében.
  • Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban működő Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatási igazgatóhelyettese, a Járványmegelőzési- és vizsgálati kutatócsoport vezetője magyarországi Screiber denevérekből (Miniopterus schreibersii) izolálta a fertőző Lloviu vírust,
  • valamint Manczinger Máté, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai Kutatócsoportjának vezetője a generalista HLA (humán leukocita antigén) molekulák a tumorellenes immunválaszban játszott szerepének vizsgálatáért kapta az díjat.

HAZÁNKBAN TARTANÁK A KIVÁLÓSÁGOKAT

Az NTA – a magyar kormány támogatásával megvalósuló – nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programjának célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalok felkarolása már középiskolás kortól, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, hosszabb távon az ifjú kiválóságok Magyarországon tartása. Az NTA immár huszadik alkalommal szervezte meg a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját, melynek idei vendége Bruce Beutler amerikai immunológus volt. Az évente két alkalommal megrendezett találkozók közül hagyományosan a tavaszin adják át a Talentum-díjakat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb