Szegedi ArcokVideo365

Felépítünk egy házat 3 nap alatt? Fogd meg a söröm! A KöltözzMA tényleg összehozta, a saját szemünkkel néztük meg

SIP, avagy Structural Insulated Panel. Mondhatnánk úgy is, hogy ez a modern házépítés jövője, a slusszpoén pedig az, hogy a műfaj egyik legdinamikusabban fejlődő hazai úttörője Szeged szomszédjából, Deszkről indult (világ)hódító útjára. Nádasdi Csaba és cége, a KöltözzMA évente 100-120 gyorsházat “gyárt” le, a döbbenet pedig, hogy – amennyiben az alapozás már készen áll – mindössze három nap alatt szerkezetkészre építenek egy családi otthont. Na jó, a múltkor két nap alatt hozták össze. A budapesti Hungexpo-n megrendezett Construma építőipari kiállításig mentünk, hogy leellenőrizzük a fenti tétel igazságtartalmát.

Nem volt nehéz dolgunk:

odaérve többszáz stand várt bennünket, de volt egy kiállító, aki nem valamiféle installációt húzott fel magának, hanem (és ez szó szerint értendő) egy komplett házat. A beköltözésre pedig ugye, mindössze két napjuk volt.

A FICKÓ, AKI FOGTA MAGÁT ÉS FELÉPÍTETT EGY HÁZAT AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB ÉPÍTŐIPARI KIÁLLÍTÁSÁRA

41. alkalommal rendezik meg a szerdán elstartolt Construmát, ahol gyakorlatilag minden megtalálható, amit az építészet, a lakberendezés és épületgépészet jövőjéről tudni kell. A Hungexpo recepcióján kellemes meglepetés volt, hogy a pultban ülő lány kifejezetten megörült nekünk a Szeged365 név hallatán, aztán, két mondattal később kiderült, hogy szegedi volt a hölgy, csak Budapesten dolgozik (erősítve azt a képzetünket, hogy a világ összes szép lánya Szegeden él vagy innen származik). Szóval, visszatérve a témánkhoz, némi bolyongás után megtaláltuk a kiállításnak otthont adó “A” pavilont, benne 3-400 kiállítóval. A bejáratához érve megcsörgettük Nádasdi Csabát, az MgO SIP panelekkel foglalkozó KöltözzMA tulajdonosát.

“Merre találunk Benneteket?”

– tettem fel a kérdést, amelyre egy magabiztos válasz érkezett:

“Nézz fel, látni fogod!”

Úgy is lett. A szegediek sosem elégszenek meg a szokványos megoldásokkal, így aztán Csabáék a “normál” standok közé felhúztak egy családi házat, benne nappalival, konyhával, gyerekszobával, mosdóval (durva, de még egy működőképes WC is volt bent, de nyugi, nem volt pofánk használni), meg egy óriási emeleti terasszal. Olyan volt a látvány, mint amikor valaki lazán begurul a Suzukikkal-Opelekkel-Fordokkal teli rókusi Tesco parkolójába egy Rolls Royce Wraith-tel. Onnantól kezdve semmi másra nem figyel az ember fia, csak arra az egy bizonyos dologra.

HÁROM NAP ALATT ÉPÍTETTÉK MEG, DE MÁSKOR 48 ÓRA IS ELÉG AZ ILYESMIRE

“Három nap volt, de sok volt a laminálni, burkolni való” – mentegetőzött a cég alapítója arra a kérdésünkre, hány nap alatt húzták fel a házat, amelynek tetőteraszán megejtettük az interjút. Mint mondta, normál esetben 48 óra alatt is megvannak az ilyesmivel, feltéve, hogy már kész az alap:

  • az első nap a körítőfalakat húzzák fel,
  • a másodikon pedig feldaruzzák a tetőszerkezetet.

A könnyűszerkezetes, energiatakarékos gyorsházak szerkezetkész és kulcsrakész kivitelezésével foglalkozó deszki cég specialitása a grafitos SIP panel, amelyre komplett rendszerengedélyük is van (Csaba szerint ez rendkívül ritka dolog a piacon). A grafitos verziónak 20%-kal jobb a hőmegtartó képessége, mint a hagyományosnak, ezért aztán csakis ezt használják. A deszki üzemükben évente 100-120 házat gyártanak le, ezek közül 30-40 darabot ők maguk építenek fel, a maradék 80-90 – et a partnereik.

SZTEREOTÍPIÁK KONTRA VALÓSÁG

Elfújja a szél, berágja magát a pocok, kigyullad – csak hogy néhányat soroljunk a gyorsházakat körbelengő sztereotípiák közül. Ha már témánál voltunk, az összes eszünkbe jutó negatív dolgot hozzávágtuk Nádasdi Csaba fejéhez, aki köszönete, jól bírta a dolgot.

Az alábbi tételekkel fárasztottuk, íme a kérdéseink és a SIP panel szakértő válaszai.

Sz365.: Elfújja a szél?

N.CS.: Nem (nevet), a szerkezetet 300 kilométer per órás erejű széllel szemben is tesztelték, simán kibírta, míg Magyarországon a maximum ennek a fele lehet. Az MgO SIP paneles házak egyébként jóval erősebbek más favázas építményekkel szemben. A SIP panel elég erős hozzá, hogy ellenálljon még a tornádónak is, a hagyományos faházak ezt nem tudják, repülnek mint a kacsamadár.

Sz365.: Gyorsan kigyullad?

N.Cs.: Nem, sőt, annyira zárt a rendszer, hogy a tűz szimplán kifogy az oxigénből. A tűzállósági tesztek során nem egy önálló elemet kell vizsgálni, hanem az egész építményt. Felépítünk egy egész falat, gipszkartonnal, lefestve belül és kívül is egy adott burkolat típussal. Ezután, ezt az építményt vetjük tűzteszt alá. A SIP panelek az elvárásoknak megfelelően teljesítenek a tűzteszteken. Életbeli példákon láthatjuk, hogy a SIP építményekben induló tüzek egyszerűen kifogynak az oxigénből, mert annyira zárt a rendszer, hogy a tűz önmagát kioltja.

Sz365.: Berágja magát a pocok?

N.Cs.: Mivel nem szerves anyagból van, nincs, amibe berágná magát az állatka. A kivitelezés során egy borát (nem, nem a Sacha Baron Cohen féle Borat az) nevű anyagot vetünk be, amit a habba fecskendezve 100%-ban ellenállóvá teszi a kártevők ellen. Irritálja őket külsőleg is, ha pedig elfogyasztják az irritáció miatt azonnal ki akarnak jutni.

Sz365.: Kihallatszik, ha techno-partyt tartunk a nappalinkban?

N.Cs.: Attól függ, mekkora hangerővel veretitek. A zaj egy jó kis téma a SIP házak esetén, mert ha valaha is lehetőséged támad beszélni valakivel, aki egy SIP házban lakik, és megkérdezed tőle, hogy a házuk egy csendes ház-e, az esetek túlnyomó többségében azt fogják válaszolni, hogy ez a legcsendesebb ház, amiben valaha is laktak. Lényegében a SIP héjak nagyon jól teljesítenek a legtöbb lakókörnyezetben, hang tekintetében kényelmes környezetet alkotva, az összes levegőben terjedő hangot kizárva.

Sz365.: A 2022-es, 2023-as tél fő slágere a rezsidémon volt… fog kísérteni, ha MgO SIP paneles házba költözünk?

N.CS.: A grafitos EPS szigetelőanyagnak, valamint a kialakításnak köszönhetően a grafitos SIP elem hőellenálló képessége sokkal jobb mint más SIP vagy könnyűszerkezetes házak esetében, de a hagyományos téglafalat is maga mögé utasítja. Egy 30 centi vastag MgO SIP panel fal egy 60 centis téglafal hőszigetelésének felel meg.

A fentiek tükrében a legdurvább, hogy a KöltözzMA által kínált gyorsház-megoldások még olcsóbbak is, mint a klasszikus téglaházak (matekoztunk egy kicsit, nagyjából 20%-kal jöttek ki barátibb árak, de nyilván rengeteg tényező van, ami befolyásolja ezeket), ezek után már csak az volt a kérdésünk, hogy egyáltalán miért választja még valaki a “normál” téglaházas megoldást.

Ezt is megkérdeztük a KöltözzMA alapítójától, íme a teljes beszélgetésünk, benne az óriási csengettyűvel, amelynek a funkcióját a videóban áruljuk el:

A KöltözzMA csapatát 2023. április 2-ig a Hungexpo-n megtartott Construma kiállítás A pavilonjában, a 208C standon (pontosabban, házban) találjátok meg, hétfőtől pedig a deszki főhadiszállásukon:

+36 30 535 0760

[email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb