Közélet

Rekordot döntött a gyorshajtások száma, 688 ezer önjelölt Max Verstappent kaptak el tavaly

688 ezer gyorshajtásos bírságot szabott ki a rendőrség 2022-ben, ezeknek az összértéke közel 22 milliárd forint volt, így a büntetések száma és mértéke is visszaállt a járvány előtti szintre – derült ki a 24 által az Országos Rendőr-főkapitányságtól kikért adatokból. Ez annyit tesz, hogy naponta 1884 közlekedőt kaptak gyorshajtáson tavaly az ország valamely pontján, és napi csaknem 60 millió forintra büntették a sebességhatárt túllépőket.

A VÉDA-rendszerbe integrált készülékekkel 585 993 sebességtúllépést regisztrált a rendőrség tavaly, vagyis a gyorshajtók túlnyomó többségét a rögzített kamerák segítségével szűrték ki. Ez azt jelenti, hogy a közhiedelemmel ellentétben az előre kitáblázott sebességmérők előtt mégsem lassít minden járművezető.

A VÉDA közúti intelligens kamerahálózat az ORFK friss tájékoztatása szerint egyébként 134 helyszínen, 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési ponton a nap huszonnégy órájában méri az elhaladó járművek sebességét.

Az ORFK a lap kérdésére válaszolva közölte, hogy a mozgás közben elkövetett szabályszegések rögzítésére alkalmas eszközökről nem vezetnek statisztikát. Azt ugyanakkor elárulták, hogy a rendőrség 2022-ben kötött szerződést 40, mozgás közbeni sebességmérésre is hitelesített berendezés beszerzésére, a megrendelt készülékeket várhatóan az idén nyáron szállítják majd le.

A rendőrség 2022-ben helyszíni bírságot 67 ezer, szabálysértési eljárást 854, közigazgatási eljárást pedig 33 ezer esetben alkalmazott a gyorshajtásoknál – így áll össze a teljes kép.

A COVID “ELVETTE” A GYORSHAJTÓK KEDVÉT IS

Ha az elmúlt évek statisztikájával hasonlítjuk össze a tavalyi adatokat, akkor egy meglehetősen különös, de logikusan magyarázható minta rajzolódik ki.

  • A koronavírus-járvány csúcsán (2020-ban és 2021-ben) látványosan visszaestek a gyorshajtásos bírságok, ami azzal magyarázható, hogy a büntetések forgalomfüggőek. Mivel az említett két év bizonyos szakaszaiban kijárási korlátozás volt érvényben, ezért és a vírustól való félelem miatt sokan elhalasztották vagy tömbösítették az utazásaikat, csökkent a forgalom a hazai utakon, így értelemszerűen arányaiban kevesebb gyorshajtót is lehetett bemérni
  • 2022-ben viszont fordult a kocka, a gyorshajtásoknál is visszaállt a régi rend részben a járvány lezárulta, részben pedig a hatósági áras üzemanyagárak miatt.

A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy míg 2019-ben 687 501 volt a bírságszám, úgy tavaly már 687 805, tehát háromszázzal több, mint a korábbi csúcsévben. Ehhez képest 2020-ban 618 ezer, 2021-ben pedig „csupán” 515 ezer esetben büntettek gyorshajtókat a rendőrök.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb