Kikapcs

Édes dallamok egyenesen a mesterektől: első ízben rendezi meg a Szent-Györgyi Albert Agóra a Zongora napját szombaton

Különleges programmal várja április elsején, szombaton, 18 órától a zongora szerelmeseit a Szent-Györgyi Albert Agóra: első alkalommal rendezik meg ugyanis az intézményben a Piano Day 2023 – A zongora napja nevű eseményt.

A KEZDEMÉNYEZÉS 2015-BEN INDULT VILÁGHÓDÍTÓ ÚTJÁRA

De mi is az a Piano Day? Korunk egyik legnagyobb hatású modern klasszikus előadója, Nils Frahm 2015-ben indította útjára ezt a kezdeményezést, aki szerint sok okból érdemes megünnepelni a zongorát. Mert miért ne. Azóta minden év 88. napja (ezzel is utalva a billentyűk számára), azaz március 29-e a Zongora Napja: ekkor (vagy ehhez közeli időpontokban) világszerte zongoraközpontú estekkel ünneplik meg a zenetörténelem egyik igen meghatározó hangszerét.

HAZÁNKBAN 2017-BEN RENDEZTÉK MEG ELŐSZÖR AZ ESEMÉNYT

Hazánkban először 2017-ben valósult meg ilyen esemény Vághy Tamás, azaz vaghy szervezésében. 2018-ban az A38 Hajón már dupla telt házas rendezvénnyel köszöntötték a zongorát, 2019-ben pedig a Müpa fogadta be a Piano Day-t egy egész napos, nagyszabású programsorozat keretében. Egy évvel később a koronavírus-járvány meghiúsította az eseményt, és csak 2022-ben térhetett vissza, amikor is újra az A38 Hajó látta vendégül a Zongora Napjának budapesti koncertjeit. Fellépett konkoi, Wave of Sound és a minimalism című, új lemezét bemutató vaghy, valamint Csehországból érkezett badfocus is.

A SZENT – GYÖRGYI ALBERT AGÓRA ELSŐ ALKALOMMAL AD OTTHONT A RENDEZVÉNYNEK

Az egyedülálló kezdeményezés szombaton, azaz ma 18.00 órától kerül megrendezésre első alkalommal a Szent-Györgyi Albert Agórában. Mint a szervezők írták, az előadás nagyon közvetlen és intim hangulatával próbálják közelebb engedni a hallgatókat a zeneszerzőkhöz, szeretnék, ha a nézők egy igazán felemelő élményt vihetnének magukkal haza.

NEVES MŰVÉSZEK LÉPNEK FEL AZ ESEMÉNYEN

  • Wave of sound: 

Csécsi Andor 2013-ban alapította, az olasz Blue Spiral Records kiadó által jegyzett Wave of Sound zenei projektet, a modern-klasszikus és ambient zenei stílusokon alapuló zongorakompozíciók a dalszerző szívével rezonálva merítenek inspirációt személyes emlékekből és a körülöttünk lévő természet szépségéből.

  • Nuage project: 

A Budapesten, 2021-ben alakult Nuage Project, melyet az énekes Ferencz Ildi és a zeneszerző, billentyűs Charmet Marc alkotják. Mindketten teljesen különböző zenei irányzatokból érkeznek, kortárs / alternatív / rock / pop, így zenéjük az ambienten át az elektronikus stílusig terjed, amiből egy érzékeny és kifinomult hangzás jön létre, úgy is hívhatnánk, hogy lírikus alternatív.

  • Zalai Richárd: 

Zalai Richard mestere a dermesztő, atmoszférikus hangulatok megteremtésének. Többnyire downtempo, ambient és modern klasszikus alapokra építő dallamai belső utazásra hívják a hallgatót – és bizonyos esetekben az alkotót is.

  • vaghy

A klasszikusan képzett zongorista-zeneszerző, Vághy Tamás csak néhány éve döntött úgy, hogy experimentális szólóprojektjét a nagyobb nyilvánosság elé tárja. vaghy-ként kiadott szerzeményeiben minden téren főszerephez jut a zongora, amelynek hangját különböző elektronikus effektekkel erősíti fel, miközben vintage hangszerekkel is kibővíti a billentyűk adta lehetőségeket.

Az esemény ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb