Kikapcs

Chicagóba, a Field Museum-ba utaznak a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a szentesi Koszta József Múzeum tárgyai

A szegedi Móra Ferenc Múzeum és a szentesi Koszta József Múzeum tárgyait is bemutatják Chicagóban, a Field Museum-ban. A First Kings of Europe (Európa első királyai) címet viselő tárlat 11 ország 26 múzeumának anyagán keresztül mutatja be a térség, közte Magyarország régészeti kincseit az újkőkortól a vaskorig, és ezeken keresztül a több ezer éves történelmi múltat – írja a hirado.hu.

Magyarországról hat múzeum anyagából válogatták a kiállítási tárgyakat,

  • a Magyar Nemzeti Múzeum mellett a Budapesti Történeti Múzeumból,
  • a debreceni Déri Múzeumból,
  • a székesfehérvári Szent István Király Múzeumból,
  • a szegedi Móra Ferenc Múzeumból,
  • a szentesi Koszta József Múzeumból,
  • valamint a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumból érkeztek.

Az Egyesült Államokban egyedülálló tárlaton látható a többi között a világon legrégibbnek tartott fennmaradt aranytárgylelet, a Krisztus előtt 4600-4400-ra tett várnai aranykincs Bulgáriából. A Déri Múzeumból érkezett egy díszített bronz tőr, amelynek korát 3600-3700 évesre teszik, látható 2300 éves ezüst harci sisak a mai Románia területéről, valamint a zágrábi régészeti múzeum anyagából egy 2500 éves figurális ruhadísz. Emellett láthatók tárgyak Szerbia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Montenegró régészeti kincseiből is.

KÍNAI AGYAGKATONÁK SZEGEDEN

Májusban az ókori Kínáról nyílik nagyszabású tárlat a Móra Ferenc Múzeum központi épületében. A kiállítás középpontjában az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonák állnak. Az intézmény szerint óriási energiával készülnek az ókori Kínát bemutató kiállításra, ahol a kínai agyaghadsereg is megjelenik majd különböző arcformákkal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb