Szegedi Arcok

Érdemes váltani: a fenntartható közlekedési módokat népszerűsítő kampány indult Szegeden

A fenntartható közlekedési módokat népszerűsítő kampány indult Szegeden, a kezdeményezés célja bemutatni, hogy anyagi megfontolások miatt is érdemes autóról kerékpárra vagy trolibuszra, buszra, villamosra váltani – jelentette be a megyeszékhely városfejlesztési alpolgármestere hétfőn.

Nagy Sándor a Váltson fenntarthatóra! kampányt bemutató sajtótájékoztatóján azt mondta, az autósok között sokakban hamis kép él arról, mennyibe is kerül járművük használata, ugyanis nem veszik figyelembe az üzemanyag mellett felmerülő egyéb költségeket.

MEGÉRI AUTÓVAL KÖZLEKEDNI?

A többi közt a kopóalkatrészek, a gépjárműadó, a kötelező biztosítás, a parkolás, az autópályadíjak mellett számolni kell – a gépkocsi teljes birtoklásának időtartamára szétterítve – az autó megvásárlásának költségével is. Több nemzetközi kalkulátoroldal is működik már, ezek adatai szerint egy átlagos magyar autósnak havonta 100 ezer forintba kerül gépjárműve fenntartása – közölte az alpolgármester. Az önkormányzat most egy weboldal elindításával nyújt segítséget ahhoz a szegedieknek, hogy eldönthessék, a fenntarthatósági, környezetvédelmi célok mellett anyagi szempontból is érdemes-e az autó helyett más közlekedési módot választaniuk. Az oldalon egy részletes kérdőív kitöltése után mindenki választ kaphat arra, havonta mennyibe kerül neki az autója – mondta Nagy Sándor.

NŐTT A KERÉKPÁROSOK SZÁMA SZEGEDEN

Az elmúlt fél évben már visszaszorulni látszik az autóhasználat Szegeden. A Belvárosi hídon és az Algyői úton elhelyezett szenzorok mérései szerint csökken a gépkocsiforgalom és nő a kerékpárosok száma városunkban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb