Mindenmás

Börtönbe kerülhet az, aki az utcára dobja a megunt húsvéti nyuszikat

Börtönbüntetést is kaphat az, aki az utcára teszi a húsvéti ajándékként kapott állatot. A szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület azt javasolja, ha lehet, akkor kerüljük az élő nyulak és kiscsibék vásárlását az ünnepekkor.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a tudatos vásárlást tartják fontosnak, mivel azt tapasztalják, hogy az élő ajándékok az “ünnepi csillogás” után a szürke hétköznapokban teherként vannak jelen a családoknál.

BÖRTÖN IS JÁRHAT, HA KIDOBJUK AZ ÁLLATOT

Mint kiemelte, tartási hely, anyagi fedezet, illetve szabadidő kell ahhoz, hogy megfelelően tartsák őket. Ezek közül, ha bármelyik nincs, akkor felesleges az állattartás. Emellett fontos, hogy informálják, akinek élő állatot vesznek ajándékba, hogy felkészülhessen. Az állat egész életére kell gondolnia az ajándékozónak, hiszen egy nyúl akár 5-10 évig is él, és eddig elkötelezett a felelős állattartó – hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette, hogy amikor a gondozók már nem tudják tovább tartani az állatot és az utcára dobják, akkor bűncselekményt követnek el, és akár börtönnel is sújthatók.

MINDIG AZ EMBER A FELELŐS

Mint mondta, a házi kedvencek érezni képes élőlények, és megóvásuk mindig az ember feladata. Az állatok önmaguk ellátására képtelenek, és a háziállatért mindig az ember a felelős. Seres Zoltán azt javasolja, ha mégsem tudjuk megfelelően ellátni húsvéti kedvencünket, akkor próbáljuk meg visszavinni oda, ahol vásároltuk. Emellett megpróbálhatunk egy olyan állatvédő szervezetet felkeresni, ahol meg tudják menteni őket. “A mi állatvédő egyesületünk is segít, ha már nem tudják az emberek hova vinni az állatokat. Még húsvét előtt talán van lehetőség arra, hogy átgondoljuk az élő állat vásárlását, és ha lehet, akkor kerüljük el” – zárta gondolatát az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb