Mindenmás

Napi pakk: esős időjárásunk lesz ma Szegeden, itt a nagyszombat, jöhet az asztalra a sonka és a tojás!

Eljött nagyszombat, vagyis ma este már az asztalra kerülhet a tojás és a sonka. Ugyanakkor az áprilisi szeszélyes időjárás továbbra is kitart, marad az eső és a sok felhő Szeged felett. Ma fizetős a parkolás egyes utcákban, és szabadnapi menetrend szerint közlekednek a villamosok és a trolik, de emellett telis-tele vagyunk programokkal is. Mindeközben ne feledd, a Szeged365 hírei ma is veled lesznek, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS NAGYSZOMBAT

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden:

  • Dénes,
  • Júlia,
  • Julilla,
  • Valter,
  • Zselyke
  • és Zsüliett nevű Szeged365 olvasónak!

Ma van Nagyszombat! Ilyenkor este körmenetekkel emlékezik meg a keresztény világ arról, hogy Jézus harmadnap, azaz húsvétvasárnap hajnalán feltámadt halottaiból. Rómában nagyszombaton már a feltámadási szentmisekor a Szent Péter-bazilikában fekete lepel borítja az oltárt, majd délután következik a fáklyás felvonulás. Nagyszombat reggelére virágokkal, zöld ágakkal díszítik fel a templomokat. Ez a nap a tűz ünnepe. Este a templomban az új tüzet ünneplik, melyet csiholással élesztenek, s a Krisztust jelképező húsvéti gyertyát ezzel gyújtják meg. Sok keresztény templomban éjszakai szertartáson ünneplik Krisztus feltámadását. Ekkor gyújtják meg a húsvéti gyertyát, amely azután pünkösd ünnepéig minden szertartáson ég. Mindezek mellett:

  • ezen a napon a hagyományok szerint az ünnepi sonkát már megkezdik,
  • de a tojásfestésen kívül szokás még a termékenységvarázsláshoz kötődő tojásütés, a tojásdobálás, a dombról való tojásgurítás is.

MARAD A FELHŐS ÉS ESŐS IDŐ SZEGEDEN

Szombaton a felhős, borongós időben sokfelé várható eső, zápor, valamint néhol havas eső is előfordulhat. A légmozgás általában gyenge, mérsékelt lesz, legfeljebb helyenként lehet élénk. Reggel 2, délután 8-9 fok körül alakulhat a hőmérséklet Szegeden.

MILLIÓ PROGRAM A HÉTVÉGÉRE

Való igaz, hogy az időjárás egy picit téliesbe csapott át, de még így sem panaszkodhatunk a programokat illetően. Kitört a húsvéti hosszú hétvége, így ma nyit a tulipános kert Mórahalmon, látványos programokkal készülnek Ópusztaszeren és nem utolsó sorban pörgős bulikkal lesz tele az éjszaka Szegeden!

MA FIZETŐS A PARKOLÁS EGYES SZEGEDI UTCÁKBAN

Közzétette az ünnepi menetrendet és a díjmentes parkolás napjait a Szegedi Közlekedési Társaság. A közösségi oldalukra feltöltött információk alapján kiderült, hogy húsvéthétfőn nem kell majd fizetni a parkolásért Szegeden, azonban szombaton igen. Mindezek mellett a közösségi közlekedés mentrendje is változik a hosszú hétvégén városunkban. Részletek:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb