Mindenmás

Íme egy magyarázat: ezért lehet jóval olcsóbban tankolni a környező országokban, mint nálunk

Hiába csökkent az idei évben szinte folyamatosan a benzin ára, még mindig Magyarországon a legdrágább a környező országokhoz képest. Mint kiderült, nagyon egyszerű oka van ennek: az áfakulcs Magyarországon a legnagyobb, a jövedéki adó az uniós minimumnál is kevesebb, így nagyobb haszonnal dolgoznak az olajkereskedők – írj az RTL.

A friss adatok szerint a benzin átlagára ugyanis jelenleg 611 forint literenként. Ez ugyan az év elejéhez képest több mint 25 forintos csökkenés, de még így is a legmagasabb az ár a környező országokhoz képest. Mint megírtuk, minden szomszédos országban olcsóbban lehet benzint tankolni, sőt a különbség nemhogy csökken, inkább nő. Romániában és Szlovéniában a három héttel ezelőtti alig 70 forint helyett ma majdnem száz forinttal olcsóbb egy liter benzin.

HAZÁNKBAN NAGYOBB HASZONNAL DOLGOZNAK AZ OLAJKERESKEDŐK

A portál szerint a jegybank friss jelentése szerint bár az áfakulcs Magyarországon a legnagyobb, jövedéki adó az uniós minimumnál is kevesebb. A magasabb ár oka szerintük a magas árrés, vagyis nagyobb haszonnal dolgoznak az olajkereskedők. A Magyar Nemzeti Bank úgy számol, az árrés februárban 170 forint volt literenként a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintnak megfelelő összegre rúgott. Az Erste elemzője korábban azt mondta: a benzinárstop eltörlése után az üzemanyagkereskedők megduplázták a beszerzési és eladási ár közötti profitjukat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb