Közélet

Megmenekült az utcára kerülés elől a kübekházi Balla Béla, ma tartották meg a házavatóját

Szombat délután tartották meg Balla Béla, a hajléktalanná vált kübekházi közmunkás konténerház-avatóját. A majd 15 m2-es hajlék elkészült, a berendezése és a belső dekorálását az önkormányzat munkatársai végezték el pénteken – jelentette Molnár Róbert polgármester a falu hírszolgálatán, aki hozzátette, hogy kisebb problémát okozott, hogy a válaszfal építését vállaló vállalkozót baleset érte, így egy kübekházi férfi végezte el a feladatot díjazást nem kérve érte. A munkálatokból és a támogatásból egyébként a falu más lakói is kivették részüket, az anyagiakon túl építőanyagban, kivitelezésben is kapott támogatást a hajlék kialakítása.

A szőregi Kocsis Flóra felvirágoztatta az épületet és futórózsát is ültettek köré, a Kübecker Manufaktur pedig ajándék bográcsgulyással kedveskedett a házavató résztvevőinek – számolt be róla a falu hírszolgálata.

ELÁRVEREZTÉK A HÁZAT, AMELYBEN LAKOTT

Mint korábban írtuk, a Kübekházán élő, közmunkásként dolgozó Balla Béla nemrég vesztette el lakhatását:

a férfi a korábban meghalt édesanyja ingatlanjában lakott, melyet elárvereztek, miután nem tudta időben fizetni az elhunyt után maradt adósságokat.

A Szegedtől 17 kilométerre lévő település polgármestere előbb a hivatalba fogadta be Bélát, majd több forgatókönyv is felmerült. A nehéz helyzetbe került férfi összesen három és félmillió forintot kapott az anyai házért, ennyi pénzből Kübekházán még telket sem lehet kapni, ezért aztán körülnéztek az ingatlanok tekintetében jóval olcsóbb Békés megyében, Tótkomlóson és Magyarbánhegyesen. Ott komplett házat is találtak volna Bélának, és felmerült az is, hogy a közeli Vajdaságba költözzön a férfi, hogy onnan járjon át Kübekházára dolgozni, de elvetették mindkét ötletet – vázolta a történteket a Magyar Hang.

A TELKET AZ ÖNKORMÁNYZAT BIZTOSÍTOTTA, SZINTE MINDEN MÁST A KÜBEKHÁZIAK

Végül azt találták ki, hogy a falubeliekkel összefogva intéznek neki egy új otthont:

  • a helyszín a kübekházi körforgalom melletti terület lett, amelyért az önkormányzat egy fillért sem kért a férfitől,
  • a konténerházat a bajba jutott közmunkás fizette, a megmaradt 3 és félmillió forintjából,
  • amire pedig nem futotta, azt összedobták neki a falu lakói nomeg pár környékbeli vállalkozás, mesterember, akik többek között a festést és a vízszerelést is 0 forintért végezték el.

NEM MILLIOMOSOK, HANEM A “KICSIK” ÉPÍTETTÉK FEL BALLA OTTHONÁT

Molnár Róbert polgármester az átadón arról beszélt, hogy a szegények mindig velünk lesznek, és a társadalmat nem az ideológiák, a farizeus vallásosság, a gyűlölet, az irigység, a képmutatás tudja felemelni, hanem a szegények, az elesettek felé lehajló szeretet.

A napokban megállította az utcán egy idős nő, aki kétezer Ft-ot vett ki a pénztárcájából, és adta oda neki, hogy költse Bélára, pedig ő sem él pénzbőségben. Mikor megkérdezte az asszonytól, hogy miért adja, azt válaszolta: “amikor bajban voltam, rajtam is segítettetek”

– idézte az esetet a Kübekháza Hírszolgálat.

“Igazán azok tudják mit jelent hajléktalannak lenni, akik már elveszítették hajlékukat, tudják mit jelent éhezni és fázni, mit jelent munkanélkülivé válni. E ház építését nem a milliomosok, akik megtehették volna hogy támogatják, hanem azok a kicsik építették, akik már megtapasztalhatták mit jelentenek a mélységek” – mondta az átadón Molnár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb