Szegedi ArcokVideo365

Egyedülálló kezdeményezést indított a Boutique Optique by Prágai: defibrillátort helyeztek ki a Bartók téri üzletbe

Másfél hete számoltunk be róla, hogy a tavaly szeptemberben megnyitott Boutique Optique by Prágai csatlakozott ahhoz a roppant szűk elit klubhoz, akik a francia Cartier óramárka hazai forgalmazói lehetnek. A Bartók téri családi vállalkozás egy újabb újdonsággal rukkolt elő, amely példaértékű lehet a szegedi kis – és középvállalkozások körében: beszereztek egy automata defibrillátort. A Defibrillátor Plusz csapata a napokban települt ki a közismert szegedi látszerészetbe, hogy oktatást tartson a cég kollégáinak, mi pedig beszálltunk melléjük: figyeltünk, tanultunk, mellkaskompessziót végeztünk és közben még faggatóztunk is.

A BOUTIQUE OPTIQUE LEHET AZ ELSŐ SZEGEDI KKV, AHOL DEFIBRILLÁTORT HELYEZTEK KI

“Szeged legnagyobb forgalmú játszótere, egyben buszmegálló-együttese mellett vagyunk, soha nem lehet tudni, mikor történik meg a baj” – magyarázta Prágai András ügyvezető, aki azt is elmondta, sajnos volt már a családjukban keringés-összeomlás, amely egyértelművé tette a számukra, hogy mennyire fontos egy ilyen készülék megléte.

Szegedi kis – és középvállalkozásoknál a tudomásuk szerint nincs kint még hasonló eszköz.

MINDEN HÓNAPRA JUT LEGALÁBB EGY ÚJRAÉLESZTÉS, AZ ELSŐ 4-5 PERCEN MÚLIK MINDEN

“A félautomata defibrillátor nem csak sokkot tud leadni, hanem – mivel van benne egy mellkasnyomás-érzékelő – a teljes újraélesztési folyamatot le tudja koordinálni” – magyarázta a forgalmazó Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője, egyben oktatási vezetője, Varga Erika, aki csapatával a teljes szerdai napot a Bartók téri optikában töltötte. A Boutique Optique kollégáit tréningelő szakember szerint azért is rendkívül fontos a gyors segítség, mert ha a szívleállástól számított 4-5 percen belül nem kap oxigént az érintett személy, maradandó agykárosodás következik be.

Közel 1000 eszközt helyeztek eddig ki cégekhez, intézményekhez, óvodákhoz, iskolákhoz, mint mondta, minden hónapra jut legalább egy ember az országban, akinek az életét a defibrillátoruk segítségével mentették meg.

“Annál nincs nagyobb élmény, amikor a szemedbe néz valaki, aki az életét az egyik tanítványodnak köszönheti”

– magyarázta Varga Erika, akivel pont a hetekben történt egy hasonló felemelő eset.

BÁRMIKOR KÉSZSÉGESEN BEVETIK

Prágai András szerint a Bartók téri Boutique Optique-ba kihelyezett defibrillátort természetesen akkor is készségesen bevetik, ha arról értesülnek, hogy nem az üzletben, hanem a közelben történik meg a baj. Abban mindannyian – a látszerészet kollégái, a Defibrillátor Plusz oktatói és a Szeged365 csapata – egyet értettünk, hogy azt kívánjuk, sose legyen szükség a készülékre.

Az üzletet – amelynek falára a Cartier jegyében már felkerült a ruby red szín – alig pár háznyira az ős-Prágai Látszerészettől találod:

  • Cím: 6722 Szeged, Bartók tér 5
  • Telefonszám: (30) 303 8286
  • Weboldal: butikoptika.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb