Mindenmás

2 ezer kilométert vándorolt, majd egy amatőr vadász kilőtte a svájci farkast Magyarországon – petíció indult, hogy letöltendő börtönbüntetést kapjon

A svájci farkas európai rekordot állítva, a svájci Graubünden kantonban található Surselva régióból indulva 2000 km-t vándorolt. Több folyón is átkelt, autópályát és vasútvonalakat keresztezett, vándorlása legmagasabb pontján pedig közel 3500 méteres tengerszint feletti magasságban is haladt. Időnként megpihent, de céltudatosan vándorolt ​​egy adott irányba és 4 országon kelt így át teljesen sértetlenül. Egészen addig, amíg Magyarországra nem ért, ugyanis egy amatőr vadász a múlt héten kilőtte. Most petíció is indult azért, hogy börtönbüntetést kapjon.

“Nagy örömmel és csodálattal követtük útját a Gruppe Wolf Schweiz Facebook oldalán közzétett adatok szerint és növekvő aggodalommal, amikor kiderült, hogy egy kisebb ausztriai kitérőt követően Magyarország felé folytatta útját a farkas. Teljes szívvel reménykedtünk, hogy a fiatal hím épségben továbbjut Szlovákia felé, vagy esetleg a Bükk utolsó maradék, még érintetlen részében telepszik le és nemz utódokat, amely csodálatos lett volna, hiszen alig több, mint két tucat farkas él csupán az országban. Nagyon büszkék lehettünk volna rá, hogy a svájci farkas Svájc helyett nálunk talál otthonra és alapít családot, falkát, gyarapítva sajnos megfogyatkozott csodás faját. Ám mindennek sajnos pont az ellenkezője történt, ugyanis a 2021-ben született farkas, egy éve kezdődött, 2000 km-es vándorútja a lehető legszomorúbb módon ért a végéhez: a napokban Magyarországon, Borsod megyében agyonlőtték” – írja az Együtt az Állatokért & a Földért nevű Facebook oldal.

EGY VÁLLALKOZÓ LŐHETTE KI A FARKAST

A hírek szerint a jeladó adatai mutatták meg, hogy baj lehet, hiszen az adatok alapján egyszer csak 100 km/h sebességgel egy autópályán haladt az állat, ám sajnos ekkor már csak a holtteste, egy autó platójára dobva. Az oldal szerint a jeladóját levágták, próbálták megrongálni és a Hernád folyóba dobták, de Hidasnémetinél megtalálták, így az adatok kiolvashatók, de szerencsétlen állat testét még keresik. Továbbá egy amatőr vadász lehetett a tettes, aki a hírek szerint állítólag “azt hitte, hogy kóbor kutyára lő”, de amikor rájött, hogy mit tett, levette a szerencsétlen kilőtt farkasról a jeladóját, később pedig úgy bukott le, hogy kegyetlen tettével dicsekedett. A gaztett elkövetője egy nyíregyházi, de Borsodban is ingatlannal rendelkező vállalkozó lehet, akinél házkutatást tartottak, melynek során több, természetkárosításra utaló bizonyítékot is találtak.


Fotó: Gruppe Wolf Schweiz

PETÍCIÓT INDÍTOTTAK

Az oldal abban reménykedik, hogy a vállalkozó letöltendő börtönbüntetést kap. Mint írják: “elrettentő erejű büntetésnek kell születnie végre egy ilyen brutális természetpusztítás ügyében. Olyan régóta volna hatalmas szükség rá, hogy a természetpusztítás és az állatkínzás nagyon szigorú, elrettentő erejű büntetéseket vonjon maga után, amely ha így lett volna már eddig is, akkor szegény svájci farkas élete sem ilyen végtelenül szomorú véget ért volna.” Mint a petícióban kiemelték, a célja elsősorban nem az ember, hanem a tett elleni tiltakozás. Azt is hozzátették, hogy ez nem az első eset, hanem a nagyon sokadik, hogy törvény által védett vagy fokozottan védett állatot tudatosan pusztítanak el, mindegy is, hogy mi okból, de nem közvetlen életveszély miatt. Ezeknek a cselekedetnek soha nem volt még olyan szintű következménye, hogy bárkit elriasszon attól, hogy újra megtegye. Természetvédők, állatvédők és akik követik az ilyen ügyeket, pontosan tudják, hogy pénzbüntetés és/vagy felfüggesztettnél többet még soha nem szabtak ki itthon védett állat elpusztítása vagy állatkínzás miatt. Amiknek viszont semmilyen visszatartó ereje nincsen. Minden további részletet ITT találsz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb