Közélet

Május 1-től a szomszéd megyében is elindul az új háziorvosi ügyeleti rendszer

Május 1-jétől két újabb vármegyében, Komárom-Esztergomban és a velünk szomszédos Békésben indul el az új háziorvosi ügyeleti rendszer – derül ki az Országos Mentőszolgálat adatbázisából. Ezzel hatra bővül azon vármegyék száma, ahol már nem az önkormányzatok, hanem az OMSZ szervezi a hétköznaponként délután négykor kezdődő ügyeletet.

Az ügyeleti ellátásra hétköznap 16 és 22 óra, illetve hétvégén és ünnepnapon 8-tól 14 óráig lehet bemenni a kijelölt ügyeleti pontokra.

Ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén a mentőszolgálat azt kéri, ne menjenek a páciensek sehová, hanem hívják a központi 1830-as telefonszámot. Az OMSZ munkatársai telefonos tanácsot adnak, ügyeleti kocsit küldenek a beteghez, illetve életveszély esetén azonnal mentőt riasztanak – idézte a mentőszolgálat sorait a 24.

A többi vármegyében – így Csongrád-Csanádban is – a bevezetésig az eddig megszokott rend szerint zajlik az alapellátási ügyelet. Az a cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes legyen az ügyeleti rendszer.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb