Mindenmás

Megtalálhatták a csongrádi Feketevárat

A csongrádi Tari László Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete szakemberei műszeres mérésekkel egy földvárat azonosítottak a belváros keleti részén, amely feltételezhetően a város névadó erősségét rejtheti magában – közölte a csongrádi Tari László Múzeum.

Mint kiemelték, a Tisza-parti város több mint fél évezrede elveszett, és azóta sokat keresett Feketevára a magyar honfoglalás után ispánsági központ, vagyis a vármegye központja volt. A csongrádi várat a többi között egy olyan lézeres távérzékelő rendszerrel, LIDAR-ral azonosították, amellyel a maja kultúra városait is megtalálták az elmúlt évtizedben a közép-amerikai őserdőben.

EZ CSAK AZ ELSŐ LÉPÉS VOLT

A mostani felfedezés csak az első lépése az intézmények közti együttműködésben zajló kutatásnak: a szakemberek arra készülnek, hogy az elkövetkező években további műszeres vizsgálatokkal és régészeti feltárásokkal is minél többet tudjanak meg a körvonalazódó vár történetéről. A sajtótájékoztatót Dr. Szalontay Csaba régész (MNM), Borsódi Martin régész (TLM) és Dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató (TLM) tartották meg ma a Csemegi Károly Könyvtár olvasótermében. A megjelenteket és a folyamatban lévő projektet Bedő Tamás polgármester is üdvözölte – tették hohzzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb