Szegedi Arcok

Hollywoodi „sztárzsivajban” vette át a tudomány Oscar-díját Karikó Katalin, az SZTE professzora

A Harcosok klubja című filmből Edward Norton is Karikó Katalinnal fényképezkedett a 2023. április 15-i Breakthrough Prize ceremónián. Az Egyesült Államok legnagyobb pénzjutalommal együtt járó tudományos díja hollywoodi átadóján a világhírű kutatókat, köztük a top-vendég Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem professzorát filmcsillagok, médiasztárok és celebek is ünnepelték – írja az egyetem honlapján.

„A világot megváltoztató tudósokat” jutalmazza a Breakthrough Prize. A 2022-es „Áttörés-díj” élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit is elismerték: Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”. A legnagyobb pénzjutalommal járó amerikai tudományos kitüntetés 2023. április 15-én tartott 9. díjátadóján az elmúlt három évben elismert kutatókat együtt ünnepelték. A Covid-19 pandémia miatt elmarad San Franciscó-i ceremóniák miatt, mintegy kárpótlásul, fényességes ünnepségen, hollywoodi külsőségek közepett köszöntötték a tudomány csillagait.

TÖBB CSILLAG VETTE KÖRÜL A TUDOMÁNY ÚJÍTÓIT

A Los Angelesben a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Mozgókép-múzeuma tetején tartott ceremónián – az indonewyork.com tudósítása szerint – „több csillag vette körül a tudomány újítóit, mint amennyit egy távcsővel látni lehet”. Topvendégként ünnepelték a Breakthrough Prize ceremónia minden szakaszában Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját és professzorát – derül ki a meghívók és újságcikkek mondataiból, a közösségi médiafelületek infóiból, és az egyetlen magyarként a „Szilícium-völgy Oscar-díját elnyert” kutatónőnek az SZTE Hírportállal megosztott személyes történeteiből.

HÁLÁS MINDEN LEHETŐSÉGÉRT

Karikó Katalint egyébként a Breakthrough Prize egyik alapítója, Yuri Milner fényűző kastélyában is a díszasztalhoz ültették, a tudományfilantróp házigazda hasonló gondolkodású felesége és Marcia McNutt, a National Academy of Sciences elnöke mellett. Beszélgetés közben Julia Milner elárulta: a férje több alkalommal is bele szőtte tudománnyal kapcsolatos beszédébe Karikó Katalin történetét, a legkülönfélébb társaságokban. Háromgenerációs fénykép is készült. A magyar biokémikus ugyanis a lányával, a szegedi születésű Francia Zsuzsannával és csecsemő lányunokájával, Zsuzsival együtt élvezte a „Tudomány Oscar-díja” egyik nyertese irányába áradó szeretetteljes figyelmet.

„1985-ben érkeztem az Egyesült Államokba Magyarországról a férjemmel és a két éves Susan lányunkkal együtt. Az évtizedek során nagyon keményen dolgoztunk. Susan, aki ma itt van velem, kitűnt a tanulmányaiban és az evezésben: az amerikai női 8-as hajóban evezve két olimpiai aranyérmet nyert. Én a legtöbb időt a laboratóriumban töltöttem, hogy az mRNS terápiásan hasznos molekulává váljon. Miközben átveszem az áttörésért járó Breakthrough-díjat, elgondolkodom családom szerény kezdetén, és hálás vagyok mindazokért a lehetőségekért, amelyeket itt, Amerikában kaptunk” – mondta Szeged díszpolgára az átadón.

Fotók: B. P., Francia Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb