Sport

Vasárnap küzd meg Nagy Péter a jereváni súlyemelő Európa-bajnokságon, a 390 kilónak már nagyon örülne

A jereváni súlyemelő Európa-bajnokságon a magyar csapatból utolsóként, vasárnap lép fel Nagy Péter, a szegediek ólomsúlyú versenyzője, akinek ez lesz a 15. Eb-je. A 37 évesen is elnyűhetetlen sportoló január közepétől készül, és az örményországi kontinensviadal lesz az idei első nagy megméretése azon az úton, amely a selejtezős állomásokon keresztül a jövő nyári, párizsi olimpiáig vezet.

A jereváni Eb már része a kvalifikációs sorozatnak, de Nagy Péter ezen az erőpróbán még nem vár sokat magától. “Szegeden, az év elején mostoha körülmények között, 10-11 fokos, fűtetlen teremben kezdtem meg az idei felkészülést. Nem volt kellemes a hidegben, de csinálta az ember, napi egy edzéssel, egészen március közepéig tartott ez az állapot – mesélte Jerevánba indulása előtt a Szegedi LSK ólomsúlyúja az MTI-nek. “Sajnos, a tervbe vett két hét edzőtábornak a fele valósult meg, mert tele volt Tata, ahol egy hetet tudtak biztosítani április elején. Utána megint itthon edzettem, s a mostani, elutazás előtti napokat is hazai tréningekkel töltöm.”

A TECHNIKA NEM AKAR ÖSSZEÁLLNI

Nagy Péter – aki eddig három olimpián indult, s legutóbb, tavalyelőtt Tokióban hetedik volt, az Európa-bajnokságokon pedig három bronzérmet gyűjtött – elmondta, hogy az erővel nincs gondja. “Valamiért viszont a technika nem akar összeállni. Erőben ott vagyok, ahol korábban topformámban voltam, de ez a szakításban és a lökésben nem mutatkozik meg, pedig akkor se húztam jobban a súlyokat, akkor se guggoltam nagyobb súlyokkal” – jelentette ki. Hozzátette, hogy a miértre még maga sem tudja a választ. “Ebben valószínűleg benne volt, hogy munka mellett csak napi egy edzést tudtam vállalni, kicsit leépültem, s most újra fel kell építeni magam a kvalifikációs időszakra, ez azonban nem megy egyik napról a másikra” – mondta.

Ezért az Eb-t illetően nincs is igazából nagyobb elvárás magammal szemben. Ha 380-390 kiló között tudok emelni, én annak nagyon fogok örülni, ha esetleg nem, akkor sincs semmi gond, mert a következő kvalifikációs versenyek egyikén kell nagyot emelni. Ha a sérülések elkerülnek, s ha tényleg egy hibátlan felkészülés lesz, akkor szerintem meglesz a 400 kiló feletti összetett. Ami pedig kell a párizsi kvalifikációhoz, az 410 kiló, ahhoz egy nagyon jó versenyformát kell kifogni, de hát arra még van bő egy évem.” A 18-szoros magyar bajnok Nagy Péter az Eb zárónapján, vasárnap délután szerepel a plusz 109 kilósok A csoportos versenyén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb