Közélet

Azonnali hatállyal felmentette Novák Katalin Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség vezérkari főnökét

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

A Honvédelmi Minisztérium közleményéből kiderült, hogy a lövész végzettségű Böröndi 30 éves pályafutása alatt különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben. Európai, illetve Európán kívüli NATO műveletben is részt vett.

BÖRÖNDI A LEGSZÉLESEBB KÖRŰ PARANCSNOKI ÉS KATONAI VEZETŐI HÁTTÉRREL RENDELKEZIK

Böröndi altábornagy legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkar főnök helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Ruszin-Szendi altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a haza szolgálatát más területen fogja folytatni. Az új vezérkari főnök kiemelt feladata a fentiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezeti kultúra változtatás folytatása és egy modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása – olvasható a közleményben. Az Index ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy Ruszin-Szendi Romulusz 2021 júniusában vette át a Magyar Honvédség parancsnokságát a Parlamentben. A kinevezése eredetileg június 3-tól 2026. május 31-ig szólt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb