Közélet

Duplájára emelnék a bölcsődei gondozási díjat városunkban, kiderül, ki lesz a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója – ma közgyűlést tartanak Szegeden

Izgalmasnak ígérkezik a mai közgyűlés Szegeden. A délelőtt 9-kor induló eseményen többek között terítéken lesz az, hogy két lépcsőben emelnék meg, duplájára a bölcsődei gondozási díjat városunkban, de döntenek arról is, hogy ki legyen a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.  

A DUPLÁJÁRA EMELIK A BÖLCSŐDEI GONDOZÁSI DÍJAT

Mint először megírtuk, a Kovács Tamás által jegyzett, a bölcsődékre vonatkozó előterjesztésben azt írják, hogy a számítások szerint a bölcsődés gyermek gondozására számított intézményi térítési díj 2023-ban 2.374 Ft/fő/ellátási nap (3.102.728 Ft). Az önkormányzat viszont a gondozási díjat ezen számított intézményi térítési díjnál alacsonyabb, 200 Ft/ellátási nap összegben határozta meg, melynek összege 2014 óta változatlan volt. Az előterjesztésben az áll, hogy továbbra is cél a gondozási díj alacsony szinten tartása, de emelése elkerülhetetlen, ezért

  • 2023. szeptember 1-jétől 300 Ft/ellátási nap,
  • majd 2024. január 1-jétől 400 Ft/ellátási nap összegre emelik azt.

Ezzel kapcsolatban azt is kiemelték, hogy a törvényben meghatározott normatív kedvezmények (rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, tartós betegség, stb.) miatt a rászoruló családok továbbra is mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól.

ELDŐL A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ SORSA

Az ülésen mindezek mellett döntenek a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójáról is. Mint ismert, az intézmény főigazgatói posztjáért a jelenlegi igazgató, Barnák László mellett Tóth Péter zeneszerző és Peller Károly színművész is versenybe szállt. Márciusban azonban az derült ki, hogy egyhangúlag támogatja a szakmai bizottság Barnák László pályázatát. A meccs azonban hivatalosan ezzel nem ért véget, hiszen a beérkezett pályázatokat véleményező Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság szerdai ülésén hallgatta meg a pályázókat.

Peller Károly, az Operettszínház művésze elfogadta a bizottság meghívását, azonban nem rejtette véka alá a véleményét, és még aznap visszavonta a pályázatát. Így fogalmazott: “Szeged színházigazgatói pályázatot hirdetett, ám azt gondolom, hogy az ezzel kapcsolatos eljárásban a jelöltek végül statiszták lettek.”

Mindezek mellett a mai közgyűlésen szó lesz még:

  • az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról,
  • és a 2022. évi éves ellenőrzési jelentésről, éves összefoglaló ellenőrzési jelentésről,
  • a 100 %-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2022. évi beszámolóiról,  
  • a 100 %-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2023. évi üzleti terveiről,
  • a Szeged, Bécsi krt. és az Alföldi utca csomópontjánál lévő gyalogos-átkelőhelynél SafeCross gyalogos-áthelőhely rendszer kiépítéséről,
  • a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói munkakörének betöltésével kapcsolatos döntés meghozataláról,
  • valamint sor kerülhet a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatói munkakörének betöltésére vonatkozó pályázat kiírására.

A közgyűlés fontosabb döntéseiről napközben jövünk majd a Szeged365.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb