Kikapcs

Szombaton vár a Csillagászat napja: bemutatkozik a nagyközönség előtt Böszme, a Szegedi Csillagvizsgáló 40 cm-es távcsöve

Május 6-án immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre Szegeden a Csillagászat Napja, amelynek idén, sok év után ismét a Szegedi Csillagvizsgáló ad otthont. Az esemény különlegessége, hogy itt debütál a nagyközönség előtt a felújított tükör felszerelésével végre elkészült Böszme, a Csillagvizsgáló 40 cm-es távcsöve.

Mint a szervezők írták, délutántól kezdődően változatos programokkal várják az érdeklődőket. A könnyed ismeretterjesztő előadások mellett lesz itt még meteorit- simogatás és derült időben távcsövezés is. A programok regisztrációhoz kötöttek és az este folyamán 7 különböző időpontban kezdődő turnusra van lehetőség helyet foglalni.

Sötétedés után a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja tart távcsöves bemutatót a csillagvizsgáló bejáratával szemben, az itt debütáló 40 cm-es távcső pedig akkor is klassz élményt nyújt, ha az égboltot felhők takarják. A teleszkópok mellett helyi amatőr csillagászok örömmel válaszolják meg a kérdéseiteket, legyen szó észlelésekről, asztrofotózásról, távcsővásárlásról, esetleg a helyi csillagászati közösséghez való csatlakozásról.

Ő Böszme, a 40 cm-es távcső. A mellette lévő Füge, a kutya sajnos nem lesz jelen, de mindenki más, aki szereti a csillagászatot viszont igen.

A részletes programokat IDE kattintva találod!

Forrás és fotók: Szegedi Csillagvizsgáló FB/szegedicsillagvizsgalo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb