Mindenmás

Több mint 50 engedély nélkül tartott védett madarat foglaltak le egy gyulai férfitól – az akcióban a Szegedi Vadaspark is részt vett

Természetkárosítás miatt kell felelnie egy 54 éves gyulai férfinak, akinél a rendőrség egy összehangolt akció során – amelyben a környezeti bűnözés elleni nyomozók mellett az Agárminisztérium, a Nébih, a Békés Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Szegedi Vadaspark munkatársai is részt vettek – mintegy száz, köztük 54 védett, összességében húszmillió forint értékű madarat találtak – tájékoztatott a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu-n csütörtökön.

A közlemény szerint a KR NNI Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2021 nyarán kezdett nyomozni a férfi ellen, aki a gyanú szerint tanyáján engedély nélkül tartotta a védett madarakat. Az ellenőrzés során kiderült, hogy 54 madár tartásához a szükséges engedélyekkel a férfi nem rendelkezett. Ezek között volt 5 kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és 5 nandufióka. A fiókákra egy keltető dobozban találtak rá a rendőrök.

NAGYON ÉRTÉKES, RITKASÁGNAK SZÁMÍTÓ EGYEDEK IS VOLTAK

A mintegy tízmillió forint összértékű, engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak – írta a rendőrség. Így például – akár 600-700 ezer forintot érő – jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, melyet sárgaszárnyú ara és zöldszárnyú ara keresztezésével hoztak létre. A megszállott gyűjtőnek mondható tulajdonos – aki többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat – egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki – ismertették.

Az engedély nélkül tartott 54 madarat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és azokat később a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállították.

86 KÜLÖNBÖZŐ FAJTÁJÚ KUTYÁT IS TALÁLTAK

A rendőrség arról is írt, hogy a tanyán 86 különböző fajtájú kutyát is találtak kennelben. Az állatok felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkezett. Tartásuk körülményeit külön eljárás keretében vizsgálják.

TERMÉSZETKÁROSÍTÁSSAL VÁDOLJÁK A FÉRFIT

Az 54 éves férfit védett madarak tartásával kapcsolatos természetkárosítással gyanúsítják és a nyomozás befejezését követően az iratokat a Gyulai Járási Ügyészségnek küldték meg – olvasható a rendőrség honlapján.

Forrás és fotók: MTI/police.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb