Közélet

Az egyik sebesült életveszélyes, egy másik tanuló kritikus állapotban van a szerdai belgrádi iskolai lövöldözés sérültjei közül (18+)

A szerdai belgrádi iskolai lövöldözés egyik sebesültje még mindig életveszélyes állapotban van, míg egy másik meglőtt tanuló helyzete kritikus, a további öt sebesült állapota stabil – tudatták a sebesülteket ellátó kórházak vezetői csütörtökön a szerb sajtónak.

Mint megírtuk, szerda reggel egy 13 éves hetedikes általános iskolás tanuló lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban. A legsúlyosabb állapotban az a kislány van, akit a fején ért a lövés.


A rendőrségi tájékoztatás szerint a hetedikes fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá apja pisztolyával a diákokra, a tanárokra, és az iskola biztonsági személyzetére. A fiút a rendőrök elfogták, később a belgrádi neuropszchiátriai klinika elkülönített részén helyezték el. A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja. Az anyát is előállították.

ELŐRE TERVEZTE A TÁMADÁST

A fiú legalább egy hónapja tervezte a támadást, az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három töltött tárat is vitt. Találtak nála egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket lelőni tervezett, illetve egy vázlatot, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt. Az is kiderült a nyomozás során, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A lövöldözés után a fiú maga hívta fel a rendőrséget, bemutatkozott, és elmondta, hogy megölt néhány embert az iskolában.

HOSSZÚ IDEIG KIKÖZÖSÍTVE ÉREZTE MAGÁT


Veselin Milic, Belgrád rendőrfőkapitánya közölte, először nem lehetett tudni, mi volt a mészárlás indítéka, ám a fiú vallomásaiból kiderült, hogy hosszú ideig kiközösítve érezte magát, és csúfolták a társai, ami kiválthatta ezt az agresszív reakciót. Viszont a gyilkosságokat nem hirtelen felindulásból követte el, a terveket hosszú időn át készítette – magyarázta a rendőrfőkapitány.

FIATALKORA MIATT NEM BÜNTETHETŐ AZ ELKÖVETŐ DIÁK

Az elkövető július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők a legsúlyosabb bűncselekmények esetében is. Aleksandar Vucic szerb elnök szerda esti rendkívüli sajtótájékoztatóján javaslatot tett arra, hogy a büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre csökkentsék. A szerb elnök és a belgrádi rendőrfőkapitány szerint nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre.

ISKOLAI LÖVÖLDÖZÉS NAGYON RITKÁN FORDULT ELŐ AZ ORSZÁGBAN

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. A szerb elnök tájékoztatása szerint a 6,65 milliós Szerbiában 766 ezer legális fegyvert tartanak nyilván. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú volt az elkövető.

A szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb