Mindenmás

Napi pakk: nyári meleggel jön a szegedi péntek, 24 fok lesz Radnóti Miklós születésnapján

Bombajó időt kaptunk a hét utolsó munkanapjára, Radnóti Miklós, ifjabb Charlie Chaplin és Karl Marx születésnapjára. 24 fokkal ugrunk fejest a hétvégébe, sőt, még az Öreg Hölgy is kinyit majd, péntek, mi így szeretünk!

NÉVNAPOSOK, RADNÓTI MIKLÓS, KARL MARX

Boldog névnapot Nektek:

  • Györgyi,
  • Viola,
  • Irén,
  • Judit,
  • Erna,
  • Piusz!

114 éve született Radnóti Miklós, költő, tanár, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője, akinek nevét a Tisza Lajos körúti SZTE bázis-iskola, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium viseli.

Ezer szálon kötődött a Napfény Városához, 1930. szeptember 11-én érkezett meg Szegedre, s másnap be is iratkozott a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar–francia szakára, a piarista szerzetes, tudós-költő Sík Sándor egyik legkedvesebb tanítványa lett. 1930-tól 1934-ig Szegeden lakott szerényebb hónapos szobákban, alapító tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma nevű baloldali diákcsoportnak, verseskötetei közül kettő: a Lábadozó szél (1933) és az Újhold (1935), valamint Kaffka Margit művészi fejlődése (1934) című doktori értekezésének második kiadása is a Kollégium kiadásában jelent meg.

Az alábbi fotó 1930-ban Szegeden készült Radnóti Miklósról, ez volt az első szegedi képe a költőnek:

758 éve született Dante Alighieri olasz költő, filozófiai, politikai, nyelvészeti író (Isteni színjáték), 205 éve Karl Marx német gondolkodó, közgazdász, újságíró, 98 éve pedig ifjabb Charles Chaplin amerikai színész (The Big Operator).

A BORFESZTIVÁL CSAK EGY HÉT MÚLVA KEZDŐDIK, DE A FESZTIVÁLNYÁR MÁR MEGÉRKEZETT SZEGEDRE

A napsütést csak vékony fátyolfelhők, illetve kisebb gomolyfelhők zavarhatják környékünkön az Időkép előrejelzése szerint. Számottevő csapadék nem várható. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás térségünkben. A hajnali 8 fokot követően délutánra 20 és 24 fok közé melegszik a levegő Szegeden.

Apropó, ha már jó időnk lesz, mutatunk egy remek programot szombatra: áprilistól októberig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között tekinthető meg a Szent István téri víztorony, minden részlet az alábbi cikkünknben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb