Sport

Óriási a tét: a jövő heti szegedi kajak-kenu világkupán való indulásért küzdenek ezen a hétvégén a Maty-éren

Péntektől vasárnapig rendezik a szezon első versenyét a gyorsasági kajak-kenusoknál, férfi kajakban és női, illetve férfi kenuban válogató, női kajakban tájékoztató jellegű lesz a Maty-éri viadal. A tét a jövő heti, május 11-14. között megrendezésre kerülő, ugyancsak szegedi világkupán való indulás, Hüttner Csaba szövetségi kapitány kemény küzdelmeket vár a csapatba kerülésért.

Több hónapos felkészülés után végre itt az első verseny, az ifik számára még csak tájékoztató lesz a pénteken kezdődő viadal, a felnőtt és az U23-as mezőny számára viszont már válogató. Pénteken délelőtt az egyik legizgalmasabb döntő a K4 Férfi 500 méter lesz, amelyben négy szegedi érdekeltségű egység is szerepel. A kétszeres felnőtt világbajnok Birkás Balázs, Balogh Gergely és a 2022-ben két ifi vb-címet is nyerő Ozsgyáni Bence is más-más hajóban versenyzik. Az MVM Szeged VE versenyzők programját IDE kattintva találod.

EZ LESZ A VÁLOGATÓ A VILÁGKUPÁRA

“Az olimpiai számok nagy részében, kivéve női kajakban a mostani verseny válogat a világkupára” – mondta a szövetség honlapjának a szakvezető. “Férfi kajakban, illetve a teljes kenu szakágban a versenyszámok első két helyezettjei állnak rajthoz egy hét múlva is. A vk remek lehetőség lesz arra, hogy a nemzetközi mezőnyben is tesztelhessük a versenyzőinket és ezáltal lássuk azt is, hogy milyen teljesítménnyel lehet majd nyáron kvótát szerezni.”

MÁJUS VÉGÉN POZNANBAN IS RENDEZNEK EGY VK-VERSENYT

Az idei év legfontosabb célja, hogy az augusztusi, duisburgi világbajnokságról minél több párizsi indulási joggal térjen haza a válogatott. Május végén Poznanban is rendeznek egy vk-versenyt, de a kapitány hangsúlyozta, hogy a két esemény között lehet változás a csapatban. “Nem törvényszerű, hogy ugyanazok mennek majd Poznanba, mint akik Szegeden is rajthoz állnak. Ha lesz olyan teljesítmény, ami nem hozza a várt eredményt, vagy mondjuk látunk például egy olyan párost, akik jobb eséllyel szerezhetnek adott esetben majd kvótát, akkor Poznanban őket szeretném kipróbálni. Természetesen, aki jó teljesítményt nyújt Szegeden, az megy tovább a második világkupára is. Folyamatosan figyelnünk kell minden számban, nehogy a világbajnokságon szembesüljünk problémákkal” – fejtette ki a szakember.

ITT LESZ CSIPES TAMARA ÉS HADVINA-BODONYI DÓRA IS

Bár női kajakban csak tájékoztató lesz a most hétvégi verseny, K-1 500 méteren a szakág legjobbjai mind neveztek, így a két visszatérő tokiói olimpiai bajnok, Csipes Tamara és Hadvina-Bodonyi Dóra is. Hüttner Csaba elmondta, hogy K-2 500 méteren kíváncsi lesz a Hadvina, Rendessy párosra is, akik a felkészülés során többször is összeültek.

KOPASZ BÁLINTNAK ÉS VARGA ÁDÁMNAK A HELYE MÁR BIZTOS A VILÁGKUPÁN

Férfi K-1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálintnak és az ötkarikás ezüstérmes Varga Ádámnak a helye már biztos a világkupán. Előbbi ezzel együtt ott van a királyszám hétvégi indulói között, míg Varga ezúttal K-2 500 méteren Noé Bálinttal ül össze. A női C-2 500 méteren ott lesz a mezőnyben a szám tavalyi világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes párosa, Bragato Giada és Nagy Bianka. Legnagyobb kihívójuk az olimpiai ötödik Balla Virág, Takács Kincső kettős, illetve a korábbi ifjúsági világbajnok Gönczöl Laura, Opavszky Réka duó lehet.

A FÉRFI KENUSOKNÁL ADOLF BALÁZS A LEGESÉLYESEBB

A férfi kenusoknál ezer egyesben Adolf Balázs a legesélyesebb. Ötszáz párosban a legnagyobb hiányzó Hajdu Jonatán lesz, aki betegsége után még nincs olyan edzettségi állapotban, hogy rajthoz tudjon állni. Társa, Fekete Ádám így Korisánszky Dáviddal térdel össze.

A háromnapos verseny döntőit a kajak-kenu szövetség YouTube-csatornáján élőben lehet követni. A döntők programja:

  • péntek 10.50 és 15.00  
  • szombat 15.00
  • vasárnap 10.45 és 15.00

Forrás: MTI/Szegedi Vízisport Egyesület FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb