Közélet

Elfogták a csütörtök este nyolc embert lelövő 21 éves szerbiai férfit

Elfogta a szerbiai rendőrség azt a 21 éves férfit, aki gépkarabéllyal lőtt le nyolc embert és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén csütörtök késő este – jelentette be a szerbiai belügyminisztérium pénteken.

A 21 éves U.B.-t a tett helyszínétől mintegy 60 kilométerre délre, Kragujevac környékén fogták el, nyolc órányi hajtóvadászatot követően. Bratislav Gasic belügyminiszter terrorcselekménynek minősítette az esetet.

A BELÜGYMINISZTÉRIUM TÖBB MINT 600 TAGJA, KÖZTÜK A KÜLÖNLEGES EGYSÉG ÉS A CSENDŐRSÉG ALAKULATAI IS RÉSZT VETTEK A KUTATÁSBAN

Az elkövető ellen elfogatóparancsot adtak ki, a rendőrség lezárta a területet, ahol a 21 éves férfi feltételezhetően rejtőzködött. A rendőrség egyelőre nem közölt részleteket az esetről, de a belügyminisztérium Forgószél néven indított akciót a férfi felkutatására. Az akcióban a belügyminisztérium több mint hatszáz tagja, köztük a különleges egység és a csendőrség alakulatai is részt vettek.

Az RTS helyszíni beszámolója szerint a férfi egy autóból adta le a lövéseket az iskolaudvarban összegyűlt fiatalokra azt követően, hogy korábban vitába keveredett velük, majd továbbhajtott, és két környékbeli faluban is véletlenszerűen lőtt rá a járókelőkre.

A vérontás mindössze két nappal azt követően történt, hogy egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt.

MORATÓRIUMOT VEZETNEK BE A FEGYVERTARTÁSI ÉS -VISELÉSI ENGEDÉLYEK KIADÁSÁRA

A történtek után a szerb kormány csütörtöki ülésén a köztársasági elnök minden előző napi javaslatát elfogadta. Ez azt jelenti, hogy a büntethetőség korhatárának csökkentése mellett – amiről a parlamentnek kell törvénymódosítást elfogadnia – moratóriumot vezetnek be a fegyvertartási és -viselési engedélyek kiadására, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, ellenőrzik, hogy mindazok, akik fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek, megfelelő módon tárolják-e fegyvereiket és lőszereiket, és az ország összes lőterét is ellenőrzik.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb