Kikapcs

Exkluzív interjú Gálosi Gyulával! Titkos helyeken is jártunk, közben megismertük a régi Kass Szálló, a Hungi Vigadó lelkét! (videó 1.)

Amit mindenki tud Szegeden: a Hungi Vigadó, az az európai hírű és nagy múltú történelmi műemlék épület Szeged belvárosában, amely Magyarország második legnagyobb folyója, a Tisza partján található. Az épületet egyik oldaláról a folyó menti sétány, másik oldaláról a város főútvonala határolja. Az épület első neve Kass Szálló volt, majd Régi Hungáriaként szolgálta a szegedieket. Most olyan helyekre is bekukucskáltunk, ahol még a Szeged365 Family sohasem járt.

A Műemléki védettségű épületben kulturális műhely működik. Legtöbben, mint szórakozóhely ismerik, de forgattak itt már klipet is, amit kevesebb, mint fél év alatt közel 1 milliószor néztek meg.

Kedvenc helye az esküvőknek, exkluzív céges rendezvényeknek, és folyamatosan vannak itt különleges kulturális események, előadás sorozatok. Mindenkit rabul ejt a hely varázsa, a különleges, lélekkel teli falak. Ne felejtsük el, itt volt Szeged legsikeresebb díjátadó show-ja is, a Legszegedibb Szegediek Díjátadó Gálája is! Imádtuk minden pillanatát:

Gálosi Gyula, a Hungi Vigadó ügyvezetője exkluzív interjúban mesélte el, hogy az épület egykori tulajdonosát is a Hungi, akkori nevén a Kass Szálló mentette meg: ha nincs ez a csodálatos szegedi palota, akkor bizony a tulajdonosa nagy valószínűséggel odavész a Titanic katasztrófában.

Kass János szegedi vendéglős 1897-ben vásárolta meg a Belváros szívében a Stefánián álló telket, ekkor még a Tisza-part rendezetlen, pocsolyás, nádassal borított terület volt. 1898-ra felépült (Steinhardt Antal tervei szerint) a Kass-kávéház, más néven Kass-Vigadó, de még nem a mai formájában. Üzemelt benne egy kávéház, büfé, étterem, „játéktermek”, két hangversenyterem, és itt székelt néhány helyi polgáregylet is.

1914-ben Kass János a kor igényeinek maximálisan megfelelő, hatalmas szálloda kialakítását tervezte a kávéházi rész fölött. A Kass-Kávéház a századelőn a szegediek egyik legkedveltebb szórakozóhelye volt, a társasági élet egyik központja, az I. világháború azonban érezhetően visszavetette a forgalmat, így Kass János 1915 őszén, eredeti terveivel ellenkezően bezárta a kávéházat, hogy az ne termeljen több veszteséget, és megkezdte az átalakítási munkálatokat. Az új szálló egy év múlva, 1916 őszén meg is nyílt, a kávéház pedig ezután Kis Kass néven üzemelt tovább, bár a városlakók gyakran csak Bohémtanyaként emlegették.

Jelenleg kulturális központ, éjszakai szórakozóhely, különleges divatbemutatók és rendezvények otthona. A Hungi Vigadót bemutató videó sorozatunk első részében különleges rendezvényekbe kukucskálunk, ahol a legkülönbözőbb kulturális események leltek otthonra. Gyere és a Szeged365 kameráján keresztül kukucskálj be Te is a Hungi Vigadó exluzív részeibe!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb