Közélet

Kijött a 100 leggazdagabb magyar 2023-as listája, jól jött nekik a rekord infláció

Találékonyság, kitartás, üzleti érzék és jókora szerencse mindenképp kell ahhoz, hogy a leggazdagabb emberek közé emelkedjünk – magyarázta az Indexnek Szakonyi Péter Forbes-szerkesztő, reagálva a ma megjelenő 100 leggazdagabb magyar listájára. A toplista élén a szegedi Várkonyi Andrea férje, a napokban Szegeden is megfordult Mészáros Lőrinc áll, második a PICK Szeged tulajdonosa, Csányi Sándor, de más szegedi kötődésű üzletember is benne van a top 10 – ben: a Szeged Plaza-t üzemeltető Indotek tulaja, Jellinek Dániel 276 milliárdos vagyonával már a hetedik.

A tavalyi évben rekordmértékben hízott a leggazdagabb magyarok vagyona, közülük is gyarapodásban kiemelkedtek a lista élén állók.

“Rekordnak számít, hogy a száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét a lista első tíz helyezettje birtokolja” 

– nyilatkozta Szakonyi, aki megjegyezte, hogy a rekord magas infláció számos, a listán szereplő gazdag vállalkozónak kapóra jött, növelte a bevételeiket, illetve a gyenge forint is a kezükre játszott. Egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal növelték a vagyonukat, ami duplája a 2020–2021 közötti 636,8 milliárdos vagyongyarapodásnak.

A 10 leggazdagabb magyar a Forbes számításai alapján:

  1. Mészáros Lőrinc (660 milliárd forint)
  2. Csányi Sándor (610 milliárd forint)
  3. Felcsuti Zsolt (460 milliárd forint)
  4. Gattyán György (366 milliárd)
  5. Veres Tibor (320 milliárd forint)
  6. Szíjj László (280 milliárd forint)
  7. Jellinek Dániel (276 milliárd forint)
  8. Bige László (233 milliárd forint)
  9. Széles Gábor (208 milliárd forint)
  10. Kasza Lajos (147,5 milliárd forint)

Szakonyi Péter az Indexnek elmondta, hogy az építőiparban tapasztalható jelentős lassulás a jövő évi kiadványban átrendezheti a gazdaglista sorrendjét. Az idén ugyanakkor nagy változás nem történt, ami az iparágakat, a különböző szektorokat jelenti, ugyanis az építőipar és az ingatlanfejlesztés a vizsgált időszakban jól pörgött. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb