Szegedi ArcokVideo365

Vakon gin kóstolás? Naná! Az ital szerelmesei lettünk a Gong Pálinkaház játéka alatt a Szegedi Borfesztiválon

Az már biztos, hogyha a jó borok kóstolásáról van szó, a szegedieket nem kell félteni: a Szegedi Borfesztivál hatalmas kínálatában mindenki hozzáértőként illatozza, kortyolgatja a jobbnál jobb nedűket. A 10 napos fesztiválon azonban nem csupán a borok hódítanak, a pálinkák, sőt a ginek szerelmesei is igazi kulináris élményben részesülhetnek. No, de mennyire is ismerjük a különböző gineket? Meg tudjuk –e különböztetni eme italok ízes, zamatos fajtáit, hiszen az igazi ínyencek számára többet jelent kóstolásuk egy –egy gin tonic elfogyasztásánál. A jó gin ott kezdődik, ha tonic nélkül is élvezzük az ízeket, tudtuk meg Szanka Dánieltől, a Gong Pálinkaház főzőmesterétől, aki nemcsak világbajnok pálinkáival várja a Szegedi Borfesztivál látogatóit a Széchenyi téren, hanem négyféle saját készítésű ginjük is bekerült a repertoárba.

A puding próbája az evés, a giné pedig szintúgy a kóstolás. Így arra kértük a Borfesztivál látogatóit, tartsanak velünk egy izgalmas gin kóstolásra. A Gong Pálinkaház repertoárjából választottunk négy különböző ízvilágú gint, melyeket az igazán vállalkozószellemű szegedieknek, vakon, szemeiket bekötve kellett végigkóstolni, majd beazonosítani az ízeket.

NŐIES, FÉRFIAS, GYÜMÖLCSÖSEBB ÉS KLASSZIKUS KARAKTERŰ GINEK KERÜLTEK TERÍTÉKRE

Mint Szanka Dánieltől megtudtuk, igaz, elsősorban a pálinkáikkal ismertek, már két-három éve, amikor a nemzetközi trendeknek megfelelően a ginek térhódítása kezdett bekígyózni Magyarországra, ők is felpattantak erre a vonatra és hatalmas szakértelemmel vágtak bele a ginek készítésébe is. Így született meg az a négy különböző ízvilágú alkoholos ital, mellyel a Borfesztivál látogatóinak ízlelőbimbóit is kényeztetik. Ezek között megtalálhatjuk:

  • a 21 névre keresztelt gint, mely kicsit gyümölcsösebb, köszönhetően annak, hogy szőlőt is használnak a fűszerezésénél, emiatt lágyabb, testesebb lett az ízvilága,
  • a Mediterrán gin az abszolút klasszikus gint takarja, melyben a boróka dominál, picit citrusos ízvilággal,
  • a hölgyekre is gondolva született meg a Lady Pink, ami nőiesebb, savanykásabb, üdébb karakterű ital, ízét a hibiszkuszvirág és a rózsaszirom teszi különlegessé,
  • ezzel szemben a Man Blue, melynek karakterességét a vadgyümölcsök, férfiasságát és fűszerességét az ánizs, gyalogbodza és a zsálya adja, így kissé kesernyésebb, fanyarabb íz -és illatvilágú gin indulhatott hódító útjára.

ÍGY ABSZOLVÁLTÁK A FELADATOT A SZEGEDIEK

A lecke tehát fel volt adva a szegedieknek, akik a gin kóstolás során velünk játszottak, hiszen bekötött szemmel, csak kifinomult ízlelőbimbóikra támaszkodhattak, no meg a Gong Pálinkaház hozzáértő csapatának apró sugallataira. Meg kell hagyni, igazi gin szakértőnek bizonyult mindenki az este során: a játékosok sorra illatozták, ízlelgették az italokat, míg végül mindegyiket ügyesen beazonosították. Így méltán járt nekik az ajándék is: a Gong Pálinkaház jóvoltából egy-egy kis üveg pálinkával gazdagodtak.

Magát a kóstolást Magyar Andor kollégánk videón is megörökítette, nézzétek meg, hogyan abszolválták a feladatot a szegediek:

Ha pedig kedvet kaptál a gin kóstoláshoz a Gong Pálinkaházat megtalálod a Szegedi Borfesztivál ideje alatt a Széchenyi téren, a 19-es standnál, vagy keresd őket:

Deszken, a László Tanya 1 szám alatt.

Telefonszám: +36 70 248-0308

A kínálatról pedig további infókat találsz Facebook oldalukon és a

gongpalinka.hu oldalon.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb