Szegedi ArcokVideo365

Az Ezerjó Borkereskedés nagy bormustráján jártunk Olasz Annával: olyan borokat kóstoltunk, hogy leesett az állunk

Most már több mint egy hete a finomabbnál finomabb borok bűvkörében pezseg Szeged, a Széchenyi tér csak úgy zsong az üvegpoharak csilingelésétől, a hangos nevetéstől és az aranyló nedűket kóstolgató elégedett arcoktól. Nem csoda, hiszen péntekre végre az eső is elállt, így a jó időnek megörülve mi is belevetettük magunkat a Szegedi Borfesztivál forgatagába, ahová nem is akárkivel, Olasz Anna, világ- és Európa-bajnok hosszútávúszónkkal érkeztünk. Anna saját bevallása szerint nagy borrajongó, ezért örömmel vállalkozott arra a nemes feladatra, hogy megkóstolja velünk a Szegeden már nagy múltra visszatekintő, idén 20 éves Ezerjó Borkereskedés illatozó nedűit.

HÁROM PINCÉSZET REPERTOÁRJÁVAL ÉRKEZETT A BORKERESKEDÉS

Az Ezerjó Borkereskedés már régi motorosnak számít a 10 napos dzsemborin. Míg az üzletükben található kínálatukkal majdnem a teljes magyarországi borvidéket lefedik, addig a Borfesztiválra most három pincészet repertoárját hozták el. A Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat és a Maison aux Pois pincészet remekeit illatozhatják és ízlelgethetik a látogatók. Ezekből szemezgetett velünk Anna. A kóstoláshoz szakmai segítséget is kaptunk, Eperjesi Péter, az Ezerjó Borkereskedés ügyvezetője vezetett be bennünket az ízek birodalmába.

SAUVIGNON BLANC: NYARAT IDÉZŐ ÜDESÉG

A szakmában eltöltött 20 év tapasztalatával Péter azonnal ráérzett Anna ízlésére. Az úszóbajnok favoritja elsősorban a száraz fehérbor, így Péter először a tokaji Maison aux Pois pincészetéből érkezett Sauvignon Blanc-ot töltött a poharába. Mint elárulta, ez a fajta könnyedségével és zamatával igen kedvelt a Borfesztivál látogatóinak körében, ahogy Annát is rögtön megnyerte nyarat idéző üdítő frissességével.

2HA PETNAT: A BUBORÉKOS GYÜMÖLCSBOMBA

A következő tétel már egy kicsit merészebb választás volt: Péter a 2HA Raketa Petillant Natureljét ajánlotta Anna figyelmébe. A szűretlen pezsgő ital a mustra emlékeztette Annát, aki be is vallotta, nagymamája imádja, ő viszont nem nagy hódolója. A „buborékos gyümölcsbomba” azonban karakteres ízével igen meggyőző volt, így úszóbajnokunk azzal zárta a kóstolást, esélyes, hogy a végén meg is fog neki tetszeni ez az ízvilág.

MINDENKIBEN MEGVAN A NYITOTTSÁG AZ ÚJDONSÁGOK FELÉ

Anna egyébként nagyon szeret kísérletezni az ízekkel. Régóta a sütés a hobbija, ahol sokszor szabadon engedi kreativitását és saját ötleteket belecsempészve dob fel egy-egy receptet. Így megvan az újdonság varázsa és izgalma, ami szerinte a borkóstolásnál is hasonlóan működik. Mint Péter hozzátette, tapasztalatai alapján látható, hogy egyre jobban nyitottabbak az újdonságok iránt az emberek. „Nagyon sokáig a rozé volt az egyik vezető bor a fesztiválos rendezvényeken, ám most már egyre nagyobb teret hódít magának az Irsai Olivér, vagy a sauvignon blanc ízvilága is. Érdekes változások vannak, de úgy látom, mindenki nagy örömmel kóstol meg valami újat” – árulta el Péter.

HOLDVÖLGY INTUITION: HORDÓS ÉRLELÉS, FŰSZERES, GYÜMÖLCSÖS ÍZ

És, ha már újdonságok kóstolása, nagy bormustránk következő állomásaként átsétáltunk az Ezerjó Borkereskedés egyik partneréhez, ahol Jójárt Gergő, a Holdvölgy birtok igazgatójának ajánlásával egy igazi különlegességet kóstolhattunk meg. A finom hordós érleléssel készült, kellően fűszeres és gyümölcsös bor abszolút bejött Anna ízlésének, így egy biztos, bortúránk végére újabb tételekkel bővült kedvenceinek listája.

Ha kedvet kaptál a kóstoláshoz, különleges boraival még ezen a hétvégén a Szegedi Borfesztiválon vár az Ezerjó Borkereskedés. Keresd Pétert és csapatát a Széchenyi téren a 74-75 és 76-os standokon, vagy:

 üzletükben Szegeden, a Somogyi u. 11 szám alatt,

illetve weboldalukon IDE kattintva.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb