Szegedi Arcok

Első magyar tinédzserként lehet ott az amerikai crossfit-világbajnokságon a szegedi Piarista Gimnázium 15 éves tanulója, Varga Mira

Nagy sikert ért el Varga Mira, aki első magyar tinédzserként kivívta a jogot, hogy ott legyen nyáron a CrossFit Gamesen, a sportág nem hivatalos világbajnokságán. A 15 éves szegedi születésű sportoló a viadal nemzetközi selejtezőjében 1325 induló közül összesítésben a negyedik helyen jutott tovább, majd ezt az eredmény megismételte a negyeddöntőben, az elődöntőben pedig hatodik lett. Azaz, bekerült a legjobb tíz közé, akik ott lehetnek az egyesült államokbeli Madisonban augusztus 3. és 6. között sorra kerülő megmérettetésen.

“Még 2019-ben ismerkedtem meg a sportággal, édesapámmal éppen a Gamest néztük, amikor Horváth Laura a második helyen végzett. Nagyon megtetszettek a feladatok és az egész hangulat, lementem egy edzésre, és végül ottragadtam” – nyilatkozott az MTI-nek a Tiszaszigeten élő Varga Mira, aki ötéves kora óta sportol, kipróbálta többek között az úszást és a cselgáncsot.

EGYELŐRE CSAK NAPI EDZÉSEKKEL KÉSZÜL

Varga Mira elmondta, iskolai kötelezettségei miatt – a Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 9. évfolyamos sporttagozatos diákja és tavaly elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyarország jó tanulója, jó sportolója címét – egyelőre csak napi egy edzéssel készül. Nyáron azonban várhatóan már naponta két tréninggel és egy ceglédi, kőkemény edzőtáborral fog hangolni az amerikai viadalra, amihez még támogatókra is szüksége van.

KOMOLY SEGÍTŐJE VAN MIRÁNAK

A felkészülésben komoly segítője van a fiatal magyar versenyzőnek, ugyanis az a Kovács Lacee az edzője, aki 2013-ban első magyarként szerepelt a CrossFit Gamesen. Varga Mira mellette többször találkozott már a világelitbe tartozó Horváth Laurával, akivel számos alkalommal edzett együtt, és súlyemelő versenyeken is egy klubot képviselnek. Utóbbi sportágban Varga a válogatott keret tagja. A fiatal magyar sportoló elmondta, az állóképességi és gimnasztikai feladatok – mint például a futás vagy a kézenjárás – az erősségei, ugyanakkor reményei szerint az erején, főként a súlyemelésben, sikerül fejlesztenie. A crossfit főként olimpiai súlyemelésből, állóképességi, valamint erőemelő- és gimnasztikai gyakorlatokból áll, így a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába sorolható.

A VERSENY KÖLTSÉGEIHEZ TÁMOGATÓKAT KERES A CSALÁD ÉS A MIRÁT CÉLJAI ELÉRÉSÉBEN SEGÍTŐ TEHETSÉG ESÉLY ALAPÍTVÁNY

Mivel ennek a sportágnak hazánkban nincs hivatalos szövetsége, így Mirát jelenleg csak családja, kisebb egyéni támogatók és a Magyar Funkcionális Fitness Szövetség tudja segíteni – ez azonban nem elég az amerikai döntőbe jutáshoz. Az egyes fordulóknak és a magyarországi, európai versenyeknek is igen magasak a nevezési díja, a vitaminokról és táplálékkiegészítőkről nem is beszélve. Gyakorlatilag a család mindent havonta spórol meg a kislánynak. Ezért a szegedi Tehetség-Esély Alapítvány megelőlegezte Mirának a 2023-as, amerikai döntő repülőjegyének egy részét, de további támogatókat keresnek a verseny költségeihez.

Ha szeretnél segíteni a fiatal sportoló álmát valóra váltani, a részleteket IDE kattintva találod!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb