Szegedi Arcok

Suhajda Szilárd felesége szerint az eltűnt magyar hegymászót láthatták a serpák az Everesten – egy, a csúcsra feljutó csapat viszont nem találkozott vele

Konkrétumokat továbbra sem lehet tudni a szerdán a Mount Everest csúcstámadása közben eltűnt Suhajda Szilárdról, azonban felesége elmondta, a 7900 méteren fekvő 4-es tábor fölött a serpák vélhetően egy emberi alakot láttak. Legindi Tímea hozzátette, jelenleg a hír megerősítését várják, de amennyiben ez igaz, akkor az csak a magyar hegymászó lehet – derült ki az M1 cikkéből.

Mint megírtuk, a Mount Everest csúcsát tiszta mászással megcélzó, és a szegedi Naturtex vállalat által szponzorált hegymászó, Suhajda Szilárd szerda délelőtt jelentkezett be utoljára, 8700 méteres magasságból. Ekkor azt mondta, hogy három-négy óra múlva érheti el a csúcsot. Azóta viszont eltelt közel egy nap, jeladója egyszer frissült, 50 méterre a csúcstól és azóta semmi hír nem érkezett a hegymászótól. A GPS-jeladó sem adott jelet, így azt sem lehet tudni, hol tartózkodik jelenleg Suhajda Szilárd.

SZILÁRDON KÍVÜL NEM MOZOG OTT SENKI EGYEDÜL

Legindi Tímea most az M1-nek adott interjújában beszélt a hegymászóról. Mint mondta, a 7900 méteren fekvő 4-es tábor fölött a serpák vélhetően egy emberi alakot láttak. Telefonon azt is kiemelte, hogy a hír miatt az ügynökségüktől mozgósítottak további serpákat, akik felmennek a 4-es táborba – azon a kettőn kívül, akik tegnap indultak el oda, hogy ha Suhajda reggel leér, folyadékkal várhassák –, és hozzátette, szerinte el fognak indulni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ott tényleg egy ember van. Mint mondta, „ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az a mi emberünk lesz, Suhajda Szilárd, mert rajta kívül nem sokan mozognak egyedül a hegyen”.

24-ÉN AKART FELÉRNI A CSÚCSRA

Suhajda Szilárd a tervei szerint május 24-én akart felérni a 8848 méter magas Mount Everestre az első olyan magyarként, aki nem használ pótlólagos oxigént, de egyelőre biztosra nem lehet tudni, hogy ez sikerült-e neki, és hogy hol tartózkodik most a hegyen. Ahogy azt a Hóhatár szerdai posztja is kiemelte, annak ellenére, hogy Suhajdáról nem kaptak jelet a csapatának tagjai, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Mint írták, amikor tavaly Suhajda a Lhocéra mászott, két napig nem lehetett tudni, merre jár. Suhajda akkor a csúcsról sem jelentkezett, és abban a hitben volt, hogy a nyomkövetője alapján tudják, hol tart.

EGYELŐRE NEM TALÁLKOZTAK A MAGYAR HEGYMÁSZÓVAL

Az mindenesetre biztos, hogy a 4-es táborba megérkezett serpák egyelőre nem találkoztak a magyar hegymászóval. Emellett az a csapat sem látta a csúcs közelében, amelynek elérhetőségét a május 14-én a csúcsra feljutó Price Márton Péter adta meg a hazai expedíciós stábnak. Az Explorersweb cikke szerint a hat serpából és két hegymászóból álló csapat, amely helyi idő szerint szerda este indult és dél körül ért fel a csúcsra, mászás közben kifejezetten kereste a magyar hegymászót, de nem látták sehol a csúcs közelében. Ennek ugyanakkor az is lehet a magyarázata, hogy időközben leereszkedett onnan.

Forrás. M1, Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb