Szegedi Arcok

Órák óta nincs hír a hegymászóról: a Mount Everest csúcsától nem messze jelzett legutóbb Suhajda Szilárd nyomkövetője

A Mount Everest csúcsát tiszta mászással megcélzó, és a szegedi Naturtex vállalat által szponzorált hegymászó, Suhajda Szilárd szerda délelőtt jelentkezett be utoljára, 8700 méteres magasságból. Ekkor azt mondta, hogy három-négy óra múlva érheti el a csúcsot. Azóta viszont eltelt 21 óra, jeladója egyszer frissült, 50 méterre a csúcstól és azóta semmi hír nem érkezett a hegymászótól. A GPS-jeladó sem adott jelet, így azt sem lehet tudni, hol tartózkodik jelenleg Suhajda Szilárd.

Suhajda Szilárdról már rengetegszer beszámoltunk Nektek, Ő a világ legmagasabb pontjaként ismert, 8848 méteres Mount Everest megmászásának mesterséges oxigén és teherhordók nélkül vágott neki. Magyar embernek korábban még nem sikerült tiszta mászással elérnie ezt, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít.

SZERDA ESTE ÓTA NINCS SEMMI HÍR SZILÁRDRÓL

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen, este pedig elindult a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából. Május 24-én, szerda délelőtt az extrémsportoló Facebook-oldalán jelentették be, hogy bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Ekkor a hegymászó azt mondta, még három-négy órát vesz igénybe a csúcs elérése.

NEM ÉRKEZETT SEGÉLYHÍVÁS SEM

Az Index szerint a hegymászótól egyelőre nem érkezett segélyhívás, ami bizakodásra ad okot. Ugyanakkor a hegycsúcson később besötétedett, így Suhajdának mindenképpen el kellett azt hagynia, amennyiben elérte egyáltalán. Tegnap 15:45 körül érkezett egy GPS-jel a csúcs közeléből, de ebből sok következtetést nem lehet levonni. Nem lehet tudni ugyanis, hogy késleltetve jött-e, ahogy azt sem, milyen irányba haladva küldte a jeladó. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Azóta már több óra is eltelt, de Suhajda Szilárd GPS-jele azóta sem frissült, így nem lehet tudni, hová tűnt. A Mandiner szerint ennek több oka is lehet, például leárnyékolja valami a jelet, vagy lemerült a készülék. Hogy Suhajda Szilárd elérte-e a csúcsot, vagy visszafordult, esetleg elveszett, egyelőre csak találgatni lehet. A hegymászóügynökség az RTL Fókusz információi szerint elindított két serpát a négyes táborba, hogy ott várják Suhajda felbukkanását abban az esetben, ha lefelé indulna a hegyről.

MÁSKOR IS VOLT ILYEN

„Nagyon köszönjük a lehengerlő szeretetet, aggodalmat és érdeklődést, azt hiszem, ezt Szilárd felesége, Timi nevében is mondhatom. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket” – írta Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője abban a bejegyzésben, amelyet Suhajda Szilárd Facebook-oldalán is megosztottak, majd azt is hozzátette, hogy az, hogy nem jelez, önmagában nem feltétlenül kuriózum. “A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján” – írta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb