Közélet

Megszólaltak a szirénák Koszovóban, a legmagasabb harckészültségbe lépett a szerb hadsereg

Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken 14 óra előtt nem sokkal parancsot adott ki, hogy a szerb hadsereget helyezzék a legmagasabb harckészültségi szintre, és a katonaság abban a pillanatban el is kezdte a szükséges teendők elvégzését – közölte Miloš Vučević védelmi miniszter a Szabad Magyar Szó szerint. A portál azt írja, hogy erre azért volt szükség, mert a koszovói rendőrség emberei Zvečanban könnygázt és sokk-bombákat dobtak az egyik önkormányzati épületre, majd behatoltak. Délelőtt 11 óra körül pedig megszólaltak a szirénák több településen is.

“Sürgős csapatösszevonást rendeltünk el a koszovói adminisztratív határ irányába” – közölte Vučević a Pink televízió műsorában, élőben. A tárcavezető figyelmeztetett, az, ami Koszovó északi részén történik, nem játék, mármint, hogy a pristinai hatóságok átvették az irányítást az önkormányzati épületek felett.

A hadsereg, mint mondta, abszolút mértékben teljesíteni fogja Vučić parancsát és megvédi Szerbia szuverenitását és polgárainak életét. “Teljesen világos, hogy Koszovóban terrort folytatnak az ott élő szerbek ellen” – állapította meg Vučević.

MEGSZÓLALTAK A SZIRÉNÁK ÉS LÖVÖLDÖZTEK

Az eset előzménye az, hogy a koszovói rendőrség emberei Zvečanban könnygázt és sokk-bombákat dobtak az önkormányzati épületre, majd behatoltak. A konfliktusra azután került sor, hogy a rendőrök távozásra szólították fel a polgárokat, akik azonban nem voltak hajlandók onnan elmenni. Ezt követően lövöldözésre is sor került, sőt sorozatlövéseket is hallani lehetett. Az épület előtt jelenleg a koszovói rendőrség páncélozott járművei vesztegelnek. Délelőtt 11 óra körül több koszovói településen, Leposavićban, Kosovska Mitrovicán és Zubin Potokban is megszólaltak a szirénák, ugyanis több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki, a rendőrség összecsapott a helyi szerbek kisebb csoportjaival. A Pannon RTV tudósítása szerint Leposavićban a lakosok utakat zártak le, Kosovska Mitrovicában az iskolákban és az egyetemi karokon megszakították az oktatást.

NEM EZ AZ ELSŐ ESET, HOGY A LEGMAGASABB HARCKÉSZÜLTSÉGBE LÉPTETIK A SZERB HADSEREGET

Tavaly novemberben már egyszer harckészültségbe helyezték a szerb hadsereget, akkor is Koszovó miatt. Akkor a rendszámtáblák körüli vita fajult el a két ország között.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb