Közélet

Rendkívül feszült a helyzet Koszovóban, már bevetették a NATO békefenntartóit is

Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken 14 óra előtt nem sokkal parancsot adott ki, hogy a szerb hadsereget helyezzék a legmagasabb harckészültségi szintre, mert újabb zavargások törtek ki Koszovóban – írtuk meg pénteken, ma pedig egy koszovói település, Zubin Potok önkormányzati épülete előtt megjelentek a Kosovo Force (KFOR), azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei is. A konfliktus miatt több utcát lezártak és az oktatás is szünetel.

A KFOR mellett a koszovói rendőrség különleges egységei is a helyszínre érkeztek – számolt be a Kosovo Online. Hozzátették, hogy a KFOR járőrei lezárták az autóforgalom elől azokat az utcákat, amelyek az épülethez vezetnek, így a helyszínt csak gyalogosan lehet megközelíteni. Minderről videó is készült:

A lap beszámolója szerint két másik településnél, Leposavicnál és Zvecannál is demonstrációt tartottak a koszovói szerbek, az előbbi helyen egy szögesdrótot is kifeszítettek a városháza épülete köré. A fokozott rendőri jelenlét miatt hétfőtől az iskolák és az óvodák is zárva tartanak mindaddig, amíg a kialakult feszültség nem enyhül.

KÖNNYGÁZT HASZNÁLTAK A RENDŐRÖK

Zubin Potok lakóit felháborította, hogy a település a KFOR blokádja alá került. A koszovói rendőrség munkatársai szerint nyugtalanító a helyzet – ezt már a szerb novosti.rs írta a történtekről az Index beszámolója szerint. A lap kiemelte, hogy a helyi szerbek reggel tömegesen gyülekeztek az önkormányzat épülete előtt, majd megpróbáltak bejutni. A rendőrök már a bejáratnál megállították őket, és többször is könnygázt használtak ellenük – tették hozzá. Ez utóbbit a koszovói köztévé is elismerte, bár ők – a koszovói rendőrség közleménye alapján – azt írták, hogy először a demonstrálók kezdték el dobálni könnygázgránátokkal a fegyvereseket, és erre adtak „megfelelő” választ a rendőrök.

ALBÁN POLGÁRMESTERE LETT

Mint megírtuk, pénteken a legmagasabb készültségi szintet rendelte el a hadseregnél Aleksandar Vucsics, miután zavargások törtek ki Koszovóban.  Az április 23-i, előrehozott koszovói választások az ország északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta részeken.  A szervek bojkottálták a választásokat, ezért Zvecan településnek albán polgármestere lett, amit a helyi szerbek nem akartak hagyni.

A koszovói biztonsági erők péntek délelőtt körülzártak több szerb önkormányzatot. A helyiek összecsaptak a könnygázt bevető rendőrökkel, sőt lövések is eldördültek. A Koszovóban élő szerbek több helyen úttorlaszokat állítottak fel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb