Közélet

KFOR: Három magyar katonát meglőttek a koszovói zavargások alatt, 30 békefenntartó sérült meg összesen

30 békefenntartó sérült meg az észak-koszovói Zvecanban a hétfői zavargások közben – írja tájékoztatásában a KFOR. A sérültek között 11 olasz és 19 magyar katona van, többségük rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, illetve csonttöréseket, illetve három magyar katonát meglőttek. A sérültek egyike sincs életveszélyes állapotban.

Mint megírtuk, zavargások törtek ki Koszovóban. Tüntető koszovói szerbek csaptak össze a rendőrökkel, és a KFOR békefenntartóival is több észak-koszovói településen. A KFOR közleményében elítélte az agressziót, és azt írta, hogy az olasz és a magyar KFOR-egységek is indokolatlan támadásoknak estek áldozatul, és többen is megsérültek, a robbanások következtében töréseket és égési sérüléseket szenvedtek.

Hétfő este a Honvédelmi Minisztérium még azt közölte, hogy információik szerint több mint 20 magyar katona sérült meg a zavargások alatt. Most azonban kiderült, hogy összesen 30 békefenntartó sérült meg,

  • köztük 11 olasz
  • és 19 magyar katona.

Többségük rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, illetve csonttöréseket, illetve három magyar katonát meglőttek.

EGYELŐRE LECSILLAPODTAK A KEDÉLYEK

Ma eddig még nem voltak újabb zavargások, egyelőre nyugodt a helyzet Észak-Koszovóban, viszont a szerbek továbbra is kitartanak követelésük mellett, miszerint a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Aleksandar Vučić szerint a KFOR katonái a garanciák ellenére nem védték meg tegnap a szerbeket. Az összetűzésben sokan megsérültek, amiért a szerb államfő szerint kizárólag Albin Kurti a felelős. A Pannon RTV szerint a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő továbbra is készenlétben áll. Újabb kordonokat emeltek a zvečani önkormányzati épülettől néhány száz méterre, amely előtt a nap elején újra gyülekezni kezdtek a szerbek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb