Közélet

Holnap megszűnik az egyik magyar mobilszolgáltató

Holnaptól ismét háromszereplőssé válik magyar mobilinfrastruktúra-szegmens, éjféltől leállnak ugyanis a DIGIMobil szolgáltatás bázisállomásai – írja a HWSW nyomán a Portfolio. A portál szerint a 4 éve indult szolgáltatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A szolgáltatást, egyelőre többé-kevésbé változatlan formában átveszi a január vége óta a Digivel egy cégcsoportba tartozó Vodafone Magyarország. A DIGIMobil  leállása mintegy 2500 magyarországi lokációt érint, a cég korábbi közleménye szerint a frekvenciahasználati jogosultsággal együtt ezeket új cégbe szervezik majd, melyet a 4iG értékesíteni fog.

A LAKOSSÁGI ELŐFIZETŐKET ERŐSEN MEGOSZTÓ ÜZLETI STRATÉGIÁT FOLYTATTAK

A DIGIMobil indulása legfőképpen a tulajdonos a szakmát és a túlnyomó részt lakossági előfizetőket erősen megosztó üzleti stratégiája miatt vált érdekessé, a romániai példa alapján borítékolni lehetett ugyanis, hogy a cég komoly árletörő hatást generálhat majd Magyarországon is – egy olyan piacon, ahol Romániával szemben a szolgáltatási díjak sokkal inkább húznak a nyugat-európai átlag felé – írja a lap.

A cég akkori tulajdonosa, az RCS&RDS az első, bevallottan tesztcéllal létrejött DIGIMobil tarifákat nulla forintos havidíjért kínálta, amiben akkor 50 GB adatforgalom és hálózaton belül ingyenes hívás- és SMS-forgalom foglaltatott benne. A szolgáltató emellett támogatott minden csomagkapcsolt hangátviteli rendszert, így a például VoLTE-t, illetve először a DIGIMobil hálózatán volt elérhető hazánkban a VoWiFi szolgáltatás is.

NEM ENGEDTÉK TERJESZKEDNI A CÉGET

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) később nem engedte terjeszkedni a céget, a Digi pedig elbukott minden fellebbviteli lehetőséget. Később kiderült, hogy ez vélhetően egy felvásárlási célt szolgált, ez meg is történt, ugyanis a cég a 4iG tulajdonába került. A HWSW szerint tavaly aztán a spekulációknak azon része is beigazolódott, melyek arról szóltak, hogy a három nagy mobilcég közül az egyikben előbb-utóbb magyar többségi tulajdon lesz, bár az előzetes várakozásokkal ellentétben ez nem a Telenor/Yettel Magyarország lett végül, hanem a Vodafone Magyarország.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb