Szegedi Arcok

Pipás Pistáról, a szegedi bérgyilkosnőről készít sorozatot az AMC – már az Oble Studios is partner lett benne

Az amerikai AMC Networks közép-európai leányvállalata sorozatot készíthet Pipás Pista élete – és mítosza – alapján. A projekt jelenleg Fata Morgana címen fut és feminista westernként írják le – írtuk meg elsőként még tavaly nyáron, most azonban kiderült, hogy Oble Studios együttműködő partner lett az AMC mellett, viszont a produkciós csapat finanszírozási partnereket is gyűjt, hogy továbbléphessenek a történet kidolgozásában.

Hazai saját gyártású sorozat fejlesztésébe kezd az AMC Networks International. A Fata Morgana című sorozat az AMC közleménye szerint „a klasszikus westernfilmeket alapul véve egészen különleges műfajt igyekszik megteremteni, méghozzá a Kusturica-féle vadkelet után a kelet másik, századfordulós arcát, egy női sorson keresztül.”

EGY NŐ BOSSZÚHADJÁRATA

Tavaly cikkeztünk arról, hogy Pálfi György és Tarr Béla is részt vesz a Pipás Pistáról szóló sorozat fejlesztésében: a forgatókönyvíró Harmi Gábor akkor mesélte el a múlt század elejének tanyavilágán élt Fődi Viktória igaz történetét, aki miután megözvegyült, férfinak öltözött, pipázni kezdett – innen a neve –, és a környékbeli asszonyok által megbízott bérgyilkossá vált, aki férjeket ölt. Alighanem húsz-harminc áldozata is volt, de csak kettőt tudtak valóban rábizonyítani. A sorozat tehát egy nő bosszúhadjáratát mutatja be. A Kossuth-díjas filmrendező és forgatókönyvíró Tarr Béla kreatív producer közreműködésével készülő Fata Morgana sorozatról tavaly kiderült, hogy a fejlesztés még folyamatban van, azóta viszont együttműködő partnere is lett az AMC mellett, mégpedig az Oble Studios.

FINANSZÍROZÁSI PARTNEREKET GYŰJTENEK JELENLEG

A Tóth Csaba kreatív producer által jegyzett projektben megnevezték még Harmi Gábor showrunnert, valamint Ruttkay Zsófi, Pálfi György és Papp Gábor társszerzőket is. A Fata Morgana a Content Budapest Series Pitch 2023 döntőjébe jutott, ahol június 27-én mutatkozik be a zsűrinek. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt, hogy továbbléphessenek a történet kidolgozásában és életre kelthessék a sorozatot.

KI VOLT PIPÁS PISTA?

Pipás Pista, avagy, eredeti nevén Fődi Viktória (Szeged, 1882. február 23 – Budapest, Kőbánya, 1940. október 10.) talán a magyar történelem első közismert transzvesztitája volt, bár, a kifejezést főként a nőként öltözködő és viselkedő férfiakra szokás használni, a Wikiszótár szerint a fordítottjára is érvényes. A nem szimplán férfinak öltöző, hanem a mindennapjait is férfiként élő bérgyilkosnő a Szeged környéki tanyavilág egyik legismertebb, már-már mitikus figurája volt, életéről több egymásnak is ellentmondó sztori, városi legenda maradt fenn. A férfinek öltözött nő az 1920–30-as években férfiruhában járva fizetségért megunt vagy éppen erőszakoskodó férjeket gyilkolt az ásotthalmi tanyavilágban. Nő létére igen erős testalkata és ereje volt, emiatt a környéken híres és hírhedt volt, a helyi Kutyakaparó Csárdában külön asztala volt, és a monda szerint sok férfit egy kézzel földhöz vágott, pedig akkor még nem volt divat sem a Judo, sem a Jiu-Jitsu. Bővebben itt írtunk róla:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb