Blog

Westernsorozat készülhet a szegedi tanyavilág bérgyilkosnője, Pipás Pista történetéből

Variety információi szerint az amerikai AMC Networks közép-európai leányvállalata sorozatot készíthet Pipás Pista élete – és mítosza – alapján. A projekt jelenleg Fata Morgana címen fut és feminista westernként írják le.

A “Pipás Pista” művésznéven, férfiként élt bérgyilkosnő – aki a Szeged környéki tanyavilág legendás, mitikus figurája volt – történetét most egyebek mellett most Pálfi György és Tarr Béla (is) próbálja 6 részes sorozattá adaptálni, de a projekthez még befektetőket keresnek.

A forgatókönyvet Ruttkay Zsófi, Papp Gábor, Pálfi György és Harmi Gábor közösen írták (utóbbi ötlete alapján), tudta meg a Filmsor.

A LEGENDÁS SZEGED KÖRNYÉKI BOSSZÚÁLLÓ, AKIT PISTÁNAK HÍVTAK, DE LÁNY VOLT

Pont az év végén foglalkoztunk a legendás Szeged környéki gyilkossal, az Ásotthalmon átadott, a szóban forgó nő (mert hogy “művésznevével” ellentétesen az volt) nevét viselő batátachips-üzem kapcsán. Pipás Pista, avagy, eredeti nevén Fődi Viktória (Szeged, 1882. február 23 – Budapest, Kőbánya, 1940. október 10.) férfiként élő bérgyilkosnő, a Szeged környéki tanyavilág legendás, mitikus figurája, életéről több egymásnak is ellentmondó legenda maradt fenn.

A férfinek öltözött nő az 1920–30-as években a legenda szerint férfiruhában járva fizetségért megunt vagy éppen erőszakoskodó férjeket gyilkolt az ásotthalmi tanyavilágban. Nő létére igen erős testalkata és ereje volt, emiatt a környéken híres és hírhedt volt, a helyi Kutyakaparó Csárdában például külön asztala volt, és a monda szerint sok férfit egy kézzel földhöz vágott. A környékbeli gazdák szívesen alkalmazták napszámosként hihetetlen teherbírása miatt, elmondások szerint kétszer annyit tudott dolgozni, mint mások. A “nemváltás” motivációi csak részben ismertek, saját elmondása szerint a magasabb napszám reményében öltözött férfinak.

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: lsm99live
'Fel a tetejéhez' gomb