Közélet

Hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzemet építenének Szegedre

“2019 óta a Rheinmetall és a magyar kormány közösen valósított meg egy sikeres beruházási stratégiát, amelynek fő célja a Magyar Honvédség korszerűsítésének támogatása és egyidejűleg a magyar védelmi ipari képességeinek újjáépítése volt. A kezdet azonban egy egyedülálló pillanat volt. Az adott időszakban ugyanis Magyarország és a Rheinmetall céljai, valamint hosszú távú stratégiai elképzelései szinte teljesen egybeestek” – nyilatkozta Paul Walf, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetője, aki azt is elárulta, hogy Szegedre gyárat hoznának a jövőben.

A Rheinmetall igazgatósága a közelmúltban Magyarországot a négy „hazai piac” közé sorolta Ausztrália, az Egyesült Királyság és – természetesen – Németország mellett. Emiatt magyarországi stratégiájuk kettős: egyrészt továbbra is megbízható partnere szeretnének lenni a Magyar Honvédségnek. Másrészt kapacitásaik növelésére és ügyfeleik növekvő keresletének teljesítésére fókuszálnak, amiben a hazai piacok kulcsszerepet játszanak. Ennek során fenntartható védelmi vállalkozásokat építenek páncélozott járművek, lőszerek, fegyverrendszerek, valamint digitalizációs megoldások gyártására és létrehozására. “Ma itt ülve örömmel jelenthetem be, hogy jó úton haladunk ennek elérése felé” – emelte ki Paul Walf a Mandinernek.

SZEGEDEN IS JELEN LESZNEK

A Rheinmetall Budapesten és Szegeden is jelen lesz – hangsúlyozta a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetője, majd hozzátette, hogy Budapesten elkezdték egy digitalizációs és szoftverfejlesztő központ felépítését, amely a Honvédség digitalizációját fogja támogatni. Szegeden pedig a Rheinmetall civil tevékenységének részeként hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzem létesül majd. Ennél többet azonban nem árult el egyelőre.

FEBRUÁRBAN TÁRGYALT A RHEINMETALL VEZETŐJÉVEL ORBÁN VIKTOR

Még februárban találkozott Orbán Viktor a német hadiipari nagyvállalat, a Rheinmetall vezérigazgatójával a Karmelitában. A megbeszélésen a miniszterelnökön és Armin Papperger vezérigazgatón túl részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter is. Akkor elhangzott, hogy tavaly, az elmúlt három évtized legnehezebb évében is rendkívüli teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság, a magyar ipar. A veszélyek korába lépve, az ukrajnai háború idején látszik: jó döntés volt a magyar hadiipar fejlesztési programjának elindítása.

A közlemény szerint Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország megvédése a legfontosabb célunk, ezért a magyar honvédség és a hadiipar fejlesztése az európai szankciós válság ellenére sem lassulhat. Így a közlemény szerint a Rheinmetall és a magyar állam együttműködése is zavartalanul folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb