Közélet

Júliustól újabb élelmiszerár-emelés jöhet

Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása – figyelmeztet közleményében a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ). Mint kiderült, a gyártóknak július 1-től az eddigi környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét, 3-5-ször, bizonyos esetekben akár 10-szer annyit kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után, ami természetesen végül a fogyasztókon csattan majd.

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) – olvasható a FÉSZ felhívásában. Az már hazai sajátosság, hogy 2023. július 1-től nem az állam vagy piaci szereplők által alapított non-profit irányító szervezet, hanem a MOL által működtetett koncessziós társaság fogja kollektívan teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében.

NAGY ÉRVÁGÁS – VAN, AHOL 10-SZER ANNYIT KELL FIZETNI A CSOMAGOLÓANYAGOK UTÁN

A piaci szereplők eleve hatékonyabbnak és olcsóbbnak tartották volna a feladatok végrehajtását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, piaci alapokon működtetni. Ezért a koncessziós tervekkel kapcsolatos aggályaikat az élelmiszergyártók is folyamatosan jelezték a hazai jogalkotók számára. A félelmeik sajnos máris beigazolódni látszanak, mert a koncessziós megoldás hatékony működőképességének megkérdőjelezhetősége mellett, nagy érvágást jelent majd a gyártók számára, hogy július 1-től az eddig erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét, 3-5-ször, bizonyos esetekben akár 10-szer annyit kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után.

A PICK SZEGED IS A TAGOK KÖZÖTT

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége több tucatnyi tagja között nagy piaci súlyú hazai és multinacionális gyártócégeket, valamint szakmai szövetségeket találhatunk. Tagjai közé tartozik egyebek közt a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Danone Magyarország Kft. a Fornetti Kft., a Pick Szeged Zrt., a Hungerit Zrt., a Magyar Pékszövetség, a Magyar Tejipari Egyesülés és a Magyar Húsiparosok Szövetsége.

A gyártókat képviselő szakmai szervezeteket sem vonták be a díjtételek kialakításába, így nem világos a költségviselők számára, hogy mi alapján kerültek meghatározásra az új díjtételek, következésképpen az sem látható, hogy érvényesül-e az az Európai uniós irányelv, ami szerint csak a tényleges, indokolt költségeket tartalmazhatná a díj.

NEM CSAK A BOLTBA KERÜLŐ CSOMAGOLT ÉLELMISZEREK CSOMAGOLÁSÁRA KELL MAGASABB DÍJAT FIZETNI

A gyártók önköltségnövekedése kettős; nem csak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük, de a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére magasabb költségek rakódnak. A gyártók kénytelenek lesznek az élelmiszerek átadási árában ezt a költségemelkedést érvényesíteni, amit a kiskereskedők saját megnövekedett terheik miatt szintén kénytelenek lehetnek a fogyasztók felé áthárítani. Magyarán

az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-től bevezetendő magas díjak miatt.

SÜRGŐSEN EGYEZTETNI KELL

Ez a költségnövekedés is további negatív hatással lehet a hazai élelmiszerpiacra, tovább erősítve az ársapkák és a kötelező akciózás kártékony piactorzító hatásait. Mindezek alapján a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) meggyőződése, hogy az élelmiszerárak további emelkedésének megakadályozása, valamint a hazai élelmiszeripari vállalkozások talpon maradásának és versenyképességének biztosítása érdekében, a díjak auditált felülvizsgálatára és jelentős csökkentésére van szükség. A szövetség ezért sürgős egyeztetést javasol a kormányzat és a gyártók érdekképviseleti szervei között.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb