Közélet

Nagy Márton szerint át kell állni az uniós pénz nélküli létre

“Az energiaárak hatása és az árfolyam leértékelődése együttesen 60-70 százalékban felelős az inflációért, 20-30 százalékban pedig az ár-profit spirál. Ez a három hatás mára megszűnt” – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki a hosszan sorolta, milyen nehézségekkel nézett szembe a kormány tavaly, idén milyen kihívásokra számít. Nagy Márton az infláció leszorítását kulcskérdésnek és reális célnak nevezte.

A miniszter úgy vélte, az infláció és az élelmiszer-infláció gyorsulva csökken, lesz hatása a kötelező akciózásnak, az online ár-összehasonlításnak is. Hamarosan döntenek az árstopról, amelynek ma már csak 1 százalék körüli inflációleszorító hatása van.

NEM ADÓZTATJÁK A MEGTAKARÍTÁSOKAT

Nagy Márton a kamatstopot a „védelmi” gazdaságpolitika fontos részének nevezte, azt mondta, azt akkor vezethetik ki, ha az infláció után a jegybanki irányadó kamatláb is egy számjegyű lesz. Szerinte annak, hogy a kormány az állampapírpiac felé tereli a megtakarításokat a költségvetési mellett az is a magyarázata, hogy nem akarták hagyni a lakosság vagyonának elinflálódását. “Mi nem adóztatjuk a megtakarításokat, hanem olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét” – mondta a Világgazdaságnak. A miniszter idén 1,5, jövőre 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít.

A MINISZTER SZERINT AZ UNIÓS FORRÁS KÖNNYEN KIVÁLTHATÓ

Nagy Márton azt elismerte, az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, de annak finanszírozásában nem dominánsak. “Könnyen kiváltható forrás. Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk.” Mint mondta, a külföldi működő tőke jobb, mint az EU-forrás. A miniszter az EU gazdaságpolitikai kritikájáról azt mondta, úgy érzi, a kormány tehet bármit, az nem jó Brüsszelnek. Az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, elég viccesnek tartja, mert a legfőbb árstop a rezsivédelem, ami ugyanúgy a magyar családokat védi, mint a kamatstop. Az extraprofitok kivezetését elkezdték, de a teljes kivezetés nem indokolható, ráadásul ma már több országban is van árstop, rezsivédelem és extraprofitadó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb