Kikapcs

Több, mint 110 műtárgy jön Szegedre Sanghajiból, egy igazi ritkaságot is küldenek Kínából

Már elkezdték azoknak a tárgyaknak az előkészítését, csomagolását, melyek Sanghajiból fognak hamarosan a szegedi Móra Ferenc Múzeumba érkezni. A több, mint 110 műtárgy az ókori Kínából származik: a kollekció legjelentősebb darabja az az uralkodói halotti páncél, melyet jáde féldrágakőből készítettek – tájékoztatta szerkesztőségünket kedden az intézmény.

Zajlik azoknak az ókori kínai műtárgyaknak az előkészítése, csomagolása, melyek nemsokára a szegedi Móra Ferenc Múzeumban lesznek láthatóak. A tárgyak hamarosan repülőgéppel indulnak Sanghajiból Budapestre, ahol a vámeljárás után speciális műtárgyszállító teherautóval érkeznek majd Szegedre.

IGAZI RITKASÁG JÖN SZEGEDRE

Az ókori Kína-kiállítás második egységében több mint 110 műtárgyat mutatnak be, melyek többsége a kiemelt nemzetközi jelentőségű Sanghaji Múzeum gyűjteményének része. A kollekcióban egy igazi ritkaság is helyet kap: egy különleges uralkodói halotti páncél. Ez a páncél aranyszállal összevarrt jádelapokból áll, melyek az elhunyt uralkodó testét teljes terjedelmében beborították – a kínaiak hite szerint a jáde biztosíthatta ugyanis a test és a lélek halhatatlanságát. Az egyedülálló kollekció várhatóan a hét második felében érkezik Budapestre, majd onnan Szegedre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb