Közélet

Brüsszelig megy a PDSZ a benyújtott státusztörvény miatt

Kedd este benyújtották az Országgyűlésnek a státusztörvény tervezetét, ami alapjaiban formálhatja át a jövőben az oktatási rendszert és a pedagógus szakmát. A státusztörvény tervezetének megszületését végig indulatok kísérték, több tízezres tömegek tüntettek az utcákon országszerte, Szegeden több százan vonultak a Széchenyi térre, de tömeges felmondásokat isi kilátásba helyeztek a pedagógusok, miközben a két legnagyobb szakszervezet, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) végig arra panaszkodott, hogy a kormány nem működik együtt velük. Most Brüsszelhez fordulnak a benyújtott tervezet miatt.

A 24.hu azt írja, hogy Pintér Sándor tegnap levelet küldött a pedagógusoknak, melyben hosszan magyarázta, hogy mire kell számítani, ha érvénybe lép a státusztörvény. Ebben felsorolt vagy egy tucat szervezetet, amikkel a belügy egyeztetett, itt említette, hogy az egyeztetésen részt vett valamennyi pedagógus szakszervezet is.

BRÜSSZELHEZ FORDULNAK

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja tegnap arra panaszkodott, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár nem mondta nekik, hogy nem lesz több egyeztetés, ők azt várták volna, hogy tárgyalnak még a tervezetről, mielőtt az az Országgyűlés elé kerül. Most az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy pontosan az a helyzet állt elő, amitől a leginkább tartottak, azaz, hogy a benyújtott javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amikről a tárgyaláson nem, vagy esetleg más formában esett szó.

“Többször kértük, hogy a benyújtás előtt hadd tekintsük meg a tervezet végleges változatát, de erre nem kaptunk lehetőséget. Így, ahogyan arra számítani lehetett, a javaslat jó néhány meglepetést tartalmaz. Mindez azt jelenti, az egyeztetés bizonyos elemeket illetően nemhogy nem volt érdemi, de egyes részek vonatkozásában teljesen elmaradt. Ilyen formában ezt nem lett volna szabad beterjeszteni” – mondta Nagy, majd bejelentette, hogy a szakszervezet Brüsszelhez fordul a benyújtott tervezet miatt, bízva abban, hogy EU-s szinten még megfékezhető a kormány.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb