Közélet

A Szegedi Vadaspark állatai kapják meg a vármegyénkben lefoglalt zöldségeket és gyümölcsöket

A Szegedi Vadaspark állatai kapják meg a Csongrád-Csanád vármegyében a kormányhivatal által az élelmiszerlánc-felügyeleti eljárásban lefoglalt növényi termékeket. Az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán írták alá.

Róth Márton főispán elmondta, a kormányhivatal az élelmiszerlánc-felügyeleti eljárások során lefoglalja azokat a növényi termékeket, amelyek eredete ismeretlen, dokumentációja hiányos. Ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, az ilyen zöldségeket, gyümölcsöket a jogszabályok alapján ki kell vonni az élelmiszerláncból, és meg kell semmisíteni. Az ilyen, a legnagyobb részt a nagybani piacokról származó termékek takarmányozásra tökéletesen használhatók, így azokat a kormányhivatal átadja a Szegedi Vadasparknak, ahol az állatok kapják meg – közölte a főispán.

TAVALY ÖSSZESEN 27 TONNÁNYI TAKARMÁNYT SZÁLLÍTOTTAK ÍGY AZ ÁLLATKERTBE

Tavaly csaknem harminc alkalommal, összesen 27 tonnányi takarmányt szállítottak így a szegedi állatkertbe, idén pedig tizenegy esetben került lefoglalt zöldség és gyümölcs a vadasparkba – tudatta Róth Márton. Borcsik Zoltán, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője elmondta, szezonálisan változó, hogy az ellenőrzések során milyen tisztázatlan eredetű zöldséget vagy gyümölcsöt kell kivonni a forgalomból. Tavasszal jellemzően epret, illetve korai zöldségféléket, nyáron dinnyét, télen gyökérféléket, valamint hagymát foglalnak le.

TÖBB MILLIÓ FORINTOS MEGTAKARÍTÁS EZ A VADASPARKNAK

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója közölte, az intézmény évente több tízmillió forintot fordít az állatok takarmányozására. A kormányhivatal által átadott növényi termékek több millió forintos megtakarítást jelentenek a vadasparknak, és emellett színesítik is az állatok étrendjét. Az ugyan nem tervezhető, hogy mikor érkezik lefoglalt zöldség vagy gyümölcs az állatkertbe, azonban rendelkeznek hűtőkamrákkal, így a tárolásra alkalmas termékeket fokozatosan fel tudják használni a takarmányozás során – tudatta a szakember.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb