Közélet

Brüsszelben megszavazták a migránsok kötelező betelepítését, Orbán Viktor kiakadt

Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei Luxemburgban megszavazták a kötelező migránskvótát. Az elfogadott dokumentum, amely általános megközelítést tartalmaz, a menekültügyek tekintetében azt vetíti elő, hogy „egy uniós elosztási mechanizmus révén lényegében maguk az illegális migránsok vagy az őket Európába szállító embercsempészek fogják eldönteni azt, hogy Európában kik laknak majd” – nyilatkozta a találkozó után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az elfogadott dokumentum értelmében migránsokat fognak áttelepíteni Nyugat-Európából minden országba, így Magyarországra is. Annak, aki nem fogadja be a ráosztott migránsokat, 22 ezer euró (nagyjából 8 millió forint) büntetést kell fizetnie minden be nem fogadott migráns után. Rétvári Bence szerint a javaslat veszélyes, mert könnyítéseket, enyhítéseket tartalmaz, és ez mindenképpen ösztönzőleg fog hatni az illegális migrációra.

TÖBBSZÖR KÉRTÉK AZ EU-T, HOGY JÁRULJON HOZZÁ A KÜLSŐ HATÁRVÉDELEMHEZ

Az államtitkár aránytalannak nevezte, hogy az álláspont rögzíti, a határvédelmi, vagy a határon lebonyolítandó eljárások közül melyik tagállam milyen arányban viseli a terheket. „Többször kértük, hogy az EU járuljon hozzá a külső határvédelem költségeihez. Ha már szolidaritásról beszélünk, akkor az nem csupán azt jelenti, hogy egymás között szétosztják a migránsokat, hanem azok is legyenek ennek részei, akik arra törekednek, hogy minél kevesebb embert kelljen szétosztani” – mutatott rá.

ORBÁN KIAKADT

A kormányfő közösségi oldalán reagált pénteken az EU menekültügyi javaslatára. Orbán Viktor szerint „Brüsszel visszaél a hatalmával” és „erővel akarják áttelepíteni Magyarországra a migránsokat”. “Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból” – emelte ki a miniszterelnök péntek reggeli Facebook-posztjában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb