Mindenmás

Júliustól áremelés várható a vonatokon és a távolsági buszokon

Július 1-től áremelés várható a vonat-, busz-, és HÉV-közlekedésben, elsősorban a rövidebb távolságokon. Változnak ugyanis az úgynevezett távolságalapú jegyek árai – értesült a Telex egy minisztérium által kiküldött levélből. Az Építési és Közlekedési Minisztérium a lap kérdésére egyelőre annyit válaszolt: folyamatos a tarifarendszer felülvizsgálata, amelyben a jövőben további változások várhatóak.

A Telex úgy tudja, hogy a jegyek árának emeléséről szóló utasítást megkapta a MÁV-Start, a GYSEV, a Volánbusz, illetve a MÁV-HÉV első embere is, illetve több kisebb közlekedési társaság. A lap információi szerint a különböző járműveken az állam hatókörébe tartozó cégeknél:

  • a 0-10 kilométeres távokon 250 forint helyett 400 forint,
  • a 10-15 kilométeres távokon 310 forint helyett 450 forint,
  • a 15-20 kilométeres távokon 370 forint helyett 500 forint,
  • a 20-25 kilométeres távokon 465 forint helyett 550 forint,
  • végül a 25-30 kilométeres szakaszokon 560 forint helyett 600 forint lesz a menetjegyek ára.

MÉG TÖBB VÁLTOZÁS LESZ

Látszik a számokból, hogy mind nominálisan, mind százalékosan a rövidebb utazások drágulnak jobban. A Telex szerint az áremelés egy összetettebb tarifa-átalakítás eredménye lesz, amelyben az emelések mellett hamarosan kedvező változások is ismertté válhatnak. “Az országos és vármegye bérletek bevezetése óta folyamatos a tarifarendszer felülvizsgálata, amelyben a jövőben további változások várhatóak. Ez azonban nem drágulást, hanem összességében a szolgáltatásokhoz való egyszerűbb és korlátlanabb hozzáférést biztosítja, amelyről hamarosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” – írta az Építési és Közlekedési Minisztérium a lapnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb