Mindenmás

Ketten meghaltak a villámárvíz miatt hazánkban, de elmosta a vihar a síneket is, leállt a vasútforgalom egyes helyeken

Szeged még egészen jól megúszta az elmúlt napok nagy esőzéseit, viszont az ország számos pontján rengeteg csapadék zúdult le hirtelen. A csütörtök esti felhőszakadás után például sáros víz öntötte el a síneket, így bizonytalan ideig szünetel a vasútforgalom Kaposvár és Mernye között – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága pénteken. Mindezek mellett villámárvíz öntötte el Gyöngyöstarjánt is, ami miatt ketten meghaltak.

Bizonytalan ideig szünetel a vasútforgalom Kaposvár és Mernye között, mert a csütörtök esti felhőszakadás után sáros víz öntötte el a síneket – közölte péntek reggel a MÁV. A szakemberek kora reggel kezdték meg a pálya állapotának vizsgálatát. A hajnali, reggeli vonatok helyett pótlóbusz közlekedett az érintett szakaszon. A Kaposvár-Tab-Siófok vonalon hosszabb célba jutási időkre kell számítani – írják.

Mindeközben Neszmély és Süttő között is szünetel a vonatközlekedés, mert a vasúti pályát nagymennyiségű sár öntötte el és ugyanez volt a helyzet Szurdokpüspöki és Pásztó között is. A MÁV fotókat is feltett az elárasztott sínekről, így festettek:

KÉT EMBER ÉLETÉT KÖVETELTE MÁR A HIRTELEN LEZÚDULÓ, NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK

“Gyöngyöstarján közössége most rendkívül nehéz órákat él át a csütörtöki felhőszakadást követő villámárvíz miatt. Eddigi információink alapján két ember életét vesztette” – közölte Gyöngyöstarján önkormányzata Facebook-oldalán. Mint írták: „az áradat jelenleg is veszélyt jelent, bárkit és bármit képes elsodorni”, és hozzátették, hogy az időjárás kiszámíthatatlanul alakul a következő napokban is. A hírt a Heves Vármegyei Katasztrófavédelem is megerősítette, közleményükben azt írják, a csütörtök kora délutáni heves esőzések következtében kialakult villámárvíz Gyöngyöstarján településen két embert magával ragadt, az egyiküket a patakmederből kilépő víz vitte magával, a másikukat pedig egy szerteágazó pincerendszerbe sodorta be a hirtelen lezúduló esővíz.

HIÁBA PRÓBÁLTÁK ÚJRAÉLESZTENI ŐKET

„Az eltűnt emberek felkutatását nagy erőkkel kezdték meg a katasztrófavédelem és a rendőrség helyszínen lévő egységei. A pincében rekedt személyt a katasztrófavédelem fővárosi búvárszolgálatának a segítségével, a másik eltűntet a rendőrség hőkamerával felszerelt speciális kereső drónjával sikerült felkutatni”, közölték. Az egységek mindkét embert átadták a mentőknek, újraélesztésük sikertelen volt, az életüket már nem lehetett megmenteni. A rendőrség közigazgatási eljárás keretén belül vizsgálja a történteket. A gyöngyöstarjáni villámárvízről az Extrém időjárás Facebook-oldal osztott meg korábban képeket és egy megrázó videót is:

Csütörtökön villámárvíz sújtott több magyarországi települést is, Recsk egy részét is elöntötte a víz, de komoly árvíz volt a Mátrán is.

TOVÁBBRA IS KIALAKULHATNAK HEVES ZIVATAROK

Az előrejelzések szerint pénteken is többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időre van kilátás. Helyenként felhőszakadás továbbra is előfordulhat. A szél ismét csak zivatarok környezetében támadhat fel. Az OMSZ az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb