Közélet

Szijjártó Péter megállapodott a szerbekkel: megépül az új kőolajvezeték Algyő és Újvidék között

“Magyarország energiabiztonsága ma már elképzelhetetlen lenne Szerbia nélkül, s igaz ez fordítva is. Hazánk földgázellátásának legnagyobb része Szerbián keresztül érkezik hozzánk, mi pedig több mint 100 millió köbmétert tárolunk a szerbek számára” – közölte ma Szijjártó Péter a közösségi oldalán, aki Novák Katalin és Orbán Viktor mellett ma Szegedtől 34 kilométerre, Palicsra utazott.

“Ma két fontos megállapodást kötünk: létrehozzuk az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő vállalatát, valamit megépítjük a két országot összekötő kőolajvezetéket, ami praktikusan egy Algyő és Újvidék közötti vezetéképítést jelent. Minél több forrás, minél több útvonal, minél több együttműködés, annál nagyobb (energia)biztonság” – hangsúlyozta bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

A LEGMODERNEBB HATÁRÁTKELŐHELY LEHET RÖSZKÉNÉL

A tárcavezető a magyar-szerb stratégiai tanács ülésén a két ország közötti eddigi talán legfontosabb megállapodásnak nevezte az Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték építését. Illetve hangsúlyozta, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő cégének idén ősszel meg is kell kezdenie a működését.

A stratégiai tanácson felszólalva kiemelte, hogy Röszke és Horgos között felállítják Európa “legmodernebb, legnagyobb, legcsillogóbb határátkelőhelyét”, ugyanis a “toldozgatás-foldozgatás” nem jelent valódi megoldást.

“A kapcsolatainkhoz képest méltatlan, ami ott zajlik, akadályozza is a kapcsolatok fejlesztését, rossz érzést okoz az embereknek” – fogalmazott. Szijjártó Péter ezt követően arról számolt be, hogy új dimenzióba léphet az együttműködés a külpolitika terén is, minthogy Magyarország most először köt megállapodást közös külképviseletek létrehozásáról valamely másik országgal, ami lehetővé teszi a diplomáciai hálózat kibővítését mindkét fél számára.

Arról, hogy Algyő és Újvidék között új vezeték jön létre már korábban is írtunk:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb