Közélet

Tizenkét megállapodás született ma Magyarország és Szerbia között Palicson, Novák Katalinnak szegediként különösen megtisztelő volt, hogy ott lehetett

Tizenkét megállapodás született Magyarország és Szerbia között, amelyek könnyebbé teszik majd a magyarok és a szerbek életét is – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kedden Palicson, ahol megalakult a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács. A helyszínen volt Magyarország számos politikusa, Novák Katalin mellett Orbán Viktor és Szijjártó Péter, sőt, még Lázár János is.

A szerb államfő azt közölte, hogy Budapest és Belgrád kapcsolatai történelmi maximumon vannak, és ez vonatkozik a politikai és a gazdasági kapcsolatokra, de az emberek közötti viszonyra is. “Magyarország ma Szerbia ötödik külkereskedelmi partnere, tíz év alatt megötszöröződött a kereskedelmi forgalom” – húzta alá.

MEG KELL ŐRIZNI A BIZTONSÁGOT

Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a védelemre és a biztonságra vonatkozó megállapodásokat is aláírtak. Mint mondta: Magyarország tagja a NATO-nak, Szerbia pedig őrzi semlegességét, de az együttműködés elérte azt a szintet, hogy ez nem akadály, és így is sikeres lehet a védelmi kooperáció. “Meg kell őrizni a függetlenségünket és a biztonságunkat, és arról is beszéltünk, hogyan tudnánk mindkét országot előmozdítani ezen a területen” – tette hozzá.

SZERBIÁNAK SENKIVEL SINCS ILYEN SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSE

Történelmi jelentőségű ez a nap Szerbia számára, amikor megalakult a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködés Tanács, mert Szerbiának senkivel sincs ilyen együttműködése, azaz Szerbiának senkivel sincs olyan szoros kapcsolata, mint Magyarországgal – ezt már Ana Brnabic, szerb miniszterelnök hangsúlyozta. A szerb kormányfő emlékeztetett arra, hogy az első közös kormányülést 2014-ben tartották Belgrádban, és azóta csak szorosabb lett a két ország kapcsolata.

ORBÁN SZERINT HATALMAS ENERGIÁK FOGNAK FELSZABADULNI

“Amikor összekapcsoljuk ezt a két különböző országot, akkor hatalmas energiák fognak felszabadulni” – mondta az Origo szerint Orbán Viktor miniszterelnök Palicson. A magyar kormányfő kifejtette, hogy ma mindenki arról beszél, hogy ki kivel nem működik együtt. Ezzel szemben mi minél több országgal szeretnénk együttműködni, így Szerbiával is, fantasztikus lehetőségek előtt állunk – tette hozzá.

“Könnyű belátni, hogy a te telked értékét a szomszéd telkének az állapota javítja. Egy boldog és gazdag Szerbiában vagyunk érdekeltek” – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint a két nép DNS-ében vannak közös pontok, így a szabadság és a függetlenség szeretete. 32. alkalommal találkozott Orbán Viktor Vucic elnökkel – ismertette a magyar kormányfő. “Jól emlékszem az első találkozókra, amikor a múltról is beszéltünk, és az ahhoz való viszonyról.”

SZEGEDIKÉNT MEGTISZTELTETÉS VOLT NOVÁK KATALINNAK, HOGY PALICSON LEHET

“Szegediként különösen megtisztelő számomra, hogy itt lehetek Palicson” – mondta Novák Katalin. A magyar államfő örömtelinek nevezte, hogy egy szomszédos baráti néppel lehet együtt. “Az eddiginél erősebb és tartalmasabb magyar-szerb kapcsolatokra van szükség” – mondta. Külön megköszönte Áder Jánosnak, hogy sokat tett a magyar-szerb kapcsolatok új pályára állításában. Ismét kifejezte részvétét a magyar államfő a szerbiai iskolai lövöldözés áldozatainak családtagjainak. Beszámolt arról is, hogy segítünk ott ahol tudunk, így a legutóbbi szerbiai árvíz esetében is ez megtörtént. 

Az elmúlt évtized a magyar-szerb kapcsolatok aranykora volt, és most egy új fejezetet nyitottak meg a stratégiai együttműködési tanács létrehozásával. “Mi hosszútávon kívánjuk megalapozni a szerb-magyar együttműködést, hogy ez megkérdőjelezhetetlen legyen” – tette hozzá. Két szabadságszerető és szuverén nemzet együttműködése a két nép kapcsolata. A 12 megalakult munkacsoporttól kézzelfogható eredményeket várnak.

KOSZOVÓ IS SZÓBA KERÜLT

Orbán Viktor kormányfő a találkozón nyilvánosan arra kérte Aleksandar Vučić államfőt, hogy fontolja meg az elfogott három koszovói rendőr szabadon bocsátását, mert szerinte ez nagyban elősegítené Szerbia ügyét. A szerb államfő elmondta: éjszakák óta nem alszik e miatt az ügy miatt, de azt is hozzátette, hogy Koszovóban szinte naponta tartóztatnak le szerbeket, csak azért, mert élnek. Háláját fejezte ki Orbán Viktornak, amiért erről nyilvánosan is beszélt, és azt mondta, megfontolja a tanácsát.

ÚJ KŐOLAJVEZETÉK ÉS HATÁRÁTKELŐ LESZ

“Magyarország energiabiztonsága ma már elképzelhetetlen lenne Szerbia nélkül, s igaz ez fordítva is. Hazánk földgázellátásának legnagyobb része Szerbián keresztül érkezik hozzánk, mi pedig több mint 100 millió köbmétert tárolunk a szerbek számára” – ezt már Szijjártó Péter közölte a közösségi oldalán, aki szintén Palicson van. A tárcavezető a magyar-szerb stratégiai tanács ülésén a két ország közötti eddigi talán legfontosabb megállapodásnak nevezte az Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték építését. Illetve hangsúlyozta, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő cégének idén ősszel meg is kell kezdenie a működését.

Fotók és forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb